Na budúci rok to chcú Čechom natrieť

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. mája 2009, 09:31
  • Autor:vd

„So všetkou skromnosťou – sme naozaj výborní,“ posmeľovali sa v českom senáte slovenskí študenti, ktorí reprezentovali naše farby v medzinárodnej súťaži ENERSOL 2009. Súťaž bola zameraná na alternatívne zdroje energií mala cveng výnimočnosti.

Konala sa 23. a 24. apríla v Rytierskom sále Valdštejnského paláca v Prahe a viedol ju senátor Karel Šebek. Slovenskú prezentáciu o akustických meraniach veternej elektrárne Cerová predviedol odbornej komisii tretiak Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch Daniel Smolinský.
Kapitánom nášho A-družstva bol ďalší študent tejto priemyslovky – víťaz celoslovenského finále, tretiak Ľuboš Bukovčan. Slováci sa tu stretli s hendikepom – do rúk sa im dostali náročné testy v češtine, zamerané na alternatívne zdroje energií a environmentalistiku.
„Ukázalo sa, že v istých momentoch je pre našich stredoškolákov čeština menej zrozumiteľná," uviedol profesor SPŠE Ľubomír Tuchscher, ktorý študentov na súťaž nielen pripravil, ale ich aj do Prahy prevádzal.
I keď Česi, ktorých A-družstvo tvorili najlepší reprezentanti jednotlivých krajov, napokon zvíťazili nad Slovákmi len o chlp, Ľuboš s Danielom už teraz dávajú hlavy dovedna. Pracujú na filozofii originálneho projektu, s ktorým chcú na budúci rok Čechov pokoriť. „Dokážeme, že tak ako futbalisti, aj my elektrotechnici sme lepší ako Česi." Tretia priečka patrila Slovincom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava