Zakázať pitie na ulici sa zatiaľ nechystáme

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. mája 2009, 11:00
  • Autor:Adriana Drahovská

Pitie alkoholu je podľa odborníkov u nás prakticky zažité v kultúre, hoci alkohol patrí k drogám, vyvolávajúcim závislosť. Zákon zatiaľ zakazuje jeho podávanie mladistvým, koncom apríla ho parlament rozšíril aj na konzumáciu.

Viaceré mestá na Slovensku už predtým začali prichádzať s obmedzením pitia alkoholu na verejnosti pre všetky vekové kategórie. Po Nitre či Považskej Bystrici všeobecne záväzné nariadenia o zákaze konzumácie alkoholu v uliciach mesta a v niektorých inštitúciách pripravuje aj Trenčín.
Časť tamojšieho poslaneckého zboru ale má k nemu výhrady. U nás zatiaľ podobné nariadenie samospráva neplánuje. Ako by sa k prípadnému návrhu zákazu piť alebo predávať alkohol na uliciach postavili niektorí poslanci?
Viceprimátor a poslanec za KDH Timotej Miština tvrdí, že by bol za: „Podobný návrh už padol v komisii pre bezpečnosť a verejný poriadok, ale zatiaľ sme nedospeli k záveru.
Ja by som takúto iniciatívu podporil a budeme sa tým zaoberať. Alkoholizmus najmä u mládeže je problém aj v iných slovenských mestách a mali by sme hľadať spôsoby, ako ho riešiť. Napríklad aj po vzore Spojených štátov, kde na verejnosti nie je možné ani držať v ruke fľašu s alkoholom. Aj u bezdomovcov by zákaz mohol pomôcť, aby neobťažovali občanov."
Poslanec Miloš Tamajka (Smer-SD) hovorí, že so zákazom pitia na verejnosti súhlasí, minimálne vo večerných hodinách: „Možno by bolo vhodné schváliť ho najskôr v nejakom obmedzenom rozsahu, v centre, cez víkendy a večer, potom by mestskí policajti vyhodnotili, či má význam, a ak by bolo treba, môže sa rozšíriť aj na predaj alkoholu."
Jeho kolega Pavol Tapušík (SDKÚ-DS) si myslí, že podnikateľom v meste by sa to nepáčilo: „Už teraz sa sťažujú, že je útlm návštevníkov, nevieme ich do mesta prilákať a zákaz by mohol mať negatívny vplyv na cestovný ruch v meste.
Nie som za žiadne plošné nariadenia, ak chceme zakazovať pitie a predaj alkoholu na verejnosti, tak len v obmedzenom rozsahu. Tento problém existuje v celej spoločnosti, máme naň zákony, ale dôležitejšia je skôr osveta ako zákazy."
Čo sa týka bezdomovcov, zdá sa mu, že nemá význam, lebo im aj tak policajti nemôžu uložiť pokutu. „Ako sa hovorí, čo je zakázané, najviac láka, čo ak povzbudíme mládež práve k opaku?" dopĺňa.

Mestskí policajti by zákaz popíjania uvítali


Náčelník mestskej polície Marcel Mihalik tvrdí, že by podobné nariadenie uvítali. „Už sme o tom rokovali na bezpečnostnej komisii, určite si viem predstaviť aj jeho praktické uplatnenie." V Považskej Bystrici, kde takýto zákaz funguje, síce vraj zo začiatku mali trochu problémy zaviesť ho do praxe, ale mestská polícia je spokojná. „Hovoril som s ich náčelníkom, popíjanie im zmizlo z ulíc a majú aj menej výtržností. Mohli by sme si lepšie poradiť s bezdomovcami, ktorých zatiaľ iba upozorňujeme, keď robia neporiadok."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj