Vakcíny proti novej chrípke ešte nemáme

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. mája 2009, 11:04
  • Autor:A. Drahovská

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila koncom apríla 5. stupeň pandemickej pripravenosti na takzvanú prasaciu chrípku, ktorá dostala oficiálny názov „nový chrípkový vírus (novel flu virus)“. Chrípku spôsobuje vírus A H1N1, kombinácia prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky. V našom regióne situáciu sledujú hygienici na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trnave.

Podrobnejšie informácie o tejto chorobe nám podala krajská epidemiologička Miriam Ondicová. „Novel flu vírus je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti," uvádza lekárka.
„Postihuje všetky vekové skupiny a príznaky má ako bežná chrípka, horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, únava." Chrípkou sa nenakazíme od zvierat ani jedením bravčového mäsa.
„Prenáša sa z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou. Vzduchom pri kašľaní, kýchaní aj rozprávaní alebo podávaním neumytých rúk," pokračuje M. Ondicová. „Ochorenie je vysoko prenosné už od začiatku nakazenia, ale prejaviť sa môže za jeden až osem dní." V súčasnosti nemajú zdravotníci žiadne vakcíny proti novému typu vírusu a užívanie antivirotík v tomto štádiu neodporúčajú.
„Situácia na Slovensku je zatiaľ priaznivá. 29. apríla bol nahlásený jeden podozrivý prípad ochorenia v Nitre, výsledky laboratórnych vyšetrení však boli negatívne," uvádza ďalej epidemiologička. Ďalší Slovák, ktorý priletel v nedeľu z Mexika s horúčkou, je v pražskej nemocnici, ale lekári u neho vírus nediagnostikovali. Chrípku zisťujú potvrdením prítomnosti vírusu v sekréte v nose a v ústach v priebehu 24 až 72 hodín po prvých príznakoch alebo krvnou skúškou na protilátky.

AKO SA VYHNÚŤ NÁKAZE?


Odborníci radia používať niekoľko jednoduchých pravidiel:
– necestovať do postihnutých oblastí, napr. v Mexiku, Spojených štátoch, Španielsku, V. Británii, Izraeli, na Novom Zélande…
– dodržiavať zásady osobnej hygieny, najmä časté umývanie rúk vodou a mydlom
– vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí a kontaktu s chorými osobami
– počas kašľania a kýchania si zakrývať nos a ústa vreckovkou
– použité jednorazové vreckovky zhromažďovať v mikroténovom vrecku, po naplnení zviazať a vyhodiť do uzatvárateľnej odpadovej nádoby
– častejšie vymieňať uteráky a prať ich pri 90 °C
– vyhýbať sa stresovým situáciám
– jesť stravu bohatú na vitamíny, najmä C
– pohybovať sa na čerstvom vzduchu a často vetrať
– obmedziť cesty hromadnou dopravou
– nefajčiť
Používanie zdravotníckych rúšok na tvár nie je potrebné. Ľudia, ktorí sa vrátili z postihnutých oblastí, nemusia kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Stačí, ak tak spravia v prípade, že sa u nich prejavia príznaky akútneho ochorenia dýchacích ciest.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj