Viceprimátor Vrbového bol v nemocnici, zbil ho poslanec

  • Spravodajstvo
  • 6. mája 2009, 14:14
  • Autor:vd

V piešťanskej nemocnici bol na chirurgickom oddelení hospitalizovaný viceprimátor mesta Vrbové Ján Prievozník. V nemocnici sa nachádzal podľa jeho slov potom, čo ho v pondelok popoludní fyzicky napadol poslanec mestského zastupiteľstva Ján Jánoška.

Incident sa stal v deň rokovania komisie pre financie, majetok mesta a podnikanie, ktorej poslanec Ján Jánoška predsedá. Tú ale Jánoška skôr, ako sa začala, rozpustil.


Ten ale celú vec vidí inak. Tvrdí, že Prievozník na finančnej komisii nemal byť, prišiel tam len kvôli tomu, aby ho vyprovokoval.  Prvý, kto začal s bitkou, bol podľa Jánošku práve viceprimátor.


"Udrel ma lakťom do brucha,verím, že mi to dosvedčia aj členovia komisie, ktorí to museli vidieť," bránil sa šéf finančnej komisie. A priznal, že viceprimátora následne vyšticoval, škrtil, zhodil zo stoličky, ktorá sa zlomila, udrel a vyfackal.
"Neverím ale, že z toho by mohol mať otras mozgu, aj z pohotovosti ho v pondelok o 17.30, kde som bol aj ja, pretože mi Prievozník privrel ruku o dvere matriky, poslali domov s tým, že mu nič nie je! Vraj sa mu pohoršilo až potom. Celú záležitosť chcem dať prešetriť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou SR. Podľa mňa mu nič nie je a za svoj herecký výkon by si zaslúžil Oskara. Snaží sa ma len zdiskreditovať! Čo sa mu čiastočne podarilo a ja sa touto cestou ospravedlňujem členom komisie za to, že som sa neovládal. Prežil som veľmi náročný deň. Mali sme prijímacie pohovory, do toho mi prišlo predvolanie na políciu a následne som obdržal obálku s materiálmi so stanoviskom tvorcu územného plánu, ktorá ma po letmom prečítaní zmiatla. Myslel som si, že potvrdila povolenie jedenásťposchodovej budovy rovno pred oknami bytovky. Čo ma strašne rozčúlilo. Až potom som dočítal stanovisko dokonca, ale už bolo neskoro. A stalo sa to, čo sa stať nemalo…Ľutujem – spátky tela do kravy nedostaneme." 
Prievozník na margo toho dodáva: "On so mnou jedná ako s malým žiačikom – aj toto napadnutie prešiel len poznámkou – stalo sa… Pritom ma napadol prvý on a ja som sa ani nebránil. Už nevládzem ďalej znášať jeho útoky, pretože táto záležitosť trvá dva a pol roka. Som pod neustálym psychickým tlakom, znášam hrubé útoky, vulgarizmy najhrubšieho zrna, ktoré ani nie sú publikovateľné. Vyhráža sa mi, že ma odstrelí hrdzavými nábojmi. To už raz musí skončiť. Netýka sa to totiž iba záležitostí okolo TKR, Vetes-u a plánovenia bytovky. Tie hrubé útoky a vulgarizmy musí pán Jánoška odôvodniť pred vyšetrovateľom a dúfam, že aj pred súdom."


Na zasadaní komisie bol prítomný aj primátor mesta Ivan Borovský. Na otázku, či videl, kto začal bitku prvý, odpovedá: "Priznám sa, nevšimol som si, že by Prievozník Jánošku udrel do brucha. Videl som už iba ako Janoška Prievozníka šticuje za vlasy, zlomil aj stoličku a fackoval ho ako fackovacieho panáka. Ale skúste sa opýtať ešte ostatných členov komisie, ktorí sedeli oproti Prievozníkovi, tí celý incident videli lepšie ako ja.Túto otázku položila poslancom aj manželka Jána Prievozníka. 


Ďalším svedkom incidentu bol člen komisie František Tahotný: "Nebola to bitka! Bol to jednostranný útok na viceprimátora. Jánoška k nemu pristúpil odzadu a začal ho šticovať, Prievozník sa teda nemohol ani brániť, pretože išlo o útok zozadu. A lakťom cez operadlo sa udrieť nedá." Prievozníkove provokácie i útok lakťom poprel aj poslanec Kramárik, ktorý sedel počas incidentu oproti viceprimátorovi:"Viceprimátor bol hrubo napadnutý!Neohrozil Ing. Janošku, neublížil mu, ani ho neudrel."Anton Kramárik na štvrtkvom zasadnutí MsZ vyzval Janošku, aby nerobil mestu hanbu a vzdal sa mandátu poslanca. Ten to však odmietol so slovami: "Nesklamem dôveru občanov, ktorí mi dali hlas“.



Jánoška na svoju obranu vysvetľoval počas zastupiteľstva celý incident názorne aj s ukážkou toho, kde kto sedel."Viceprimátor ma k útoku vyprovokoval, keď sa ma spýtal, či som si dal nejaký alkohol "U Málika". "Chcel som mu dokázať, že v sebe nič nemám, tak som mu dýchol na okuliare a on ma údrel lakťom dobrucha. Primátor to nemohol vidieť, pretože som mu zastával výhľad. Ale mohli to vidieť tí, čo sedeli oproti." Tam ale sedel už spomínaný poslanec Kramárik a členka komisie Emília Šutvajová, a vedúca útvaru všeobecnej správy MsÚ vo Vrbovom Jana Sitárová. Obe sa k záležitosti vyjadria až pri výsluchu polície.
Podľa Jánošku mesto údajne zámerne zahmlieva dôležité informácie pred svojimi občanmi.  Spomenul aj kauzu Vetes a nevyplatené peniaze občanom mesta. "Zakrývajú skutočné problémy tým, že upriamia pozornosť na Jánošku, ktorý sa pobije s Prievozníkom. A rozčúlilo ma aj to, že som krátko pred zasadaním komisie dozvedel, že som obvinený z útoku na verejného činiteľa,"dodáva Ján Janoška.
Prievozník ale dôvod neustálych konfliktov vidí v tom, že na návrh primátora poslanci mesta Vrbové schválili za viceprimátora práve jeho a nie Janošku. Janoška toto tvrdenie popiera : "Nepotrebujem byť viceprimátorom, mám svoje zamestnanie. Som riaditeľom strednej školy, učím rád a na rozdiel od Prievozníka nájdem uplatnenie hocikde inde. Ide mi však o to, aby sa tri nedoriešené kauzy – výstavba TKR, nevyplatené preplatky z vyúčtovania za odber tepla a teplej vody za rok 2007 od mestskej spoločnosti VETES a do tretice – plánovaná stavba polyfunkčného bytového domu za synagógou nezastierali.  Občania majú právo dozvedieť sa skutočnú pravdu! A o to mi pri napĺňaní poslaneckého mandátu ide."


Nejde totiž o prvý vzájomný incident, obaja muži v minulosti na seba podali trestné oznámenie.  Najnovšie obaja podali v pondelok 4. mája, riešiť ho bude OO PZ v Piešťanoch, kam ho postúpili vrbovskí "štátni" policajti, aby predišli zaujatosti. Polícia vypočuje všetkých svedkov, ktorí boli v tom čase pri incidente. Primátor mesta Vrbové vyhlásil, že od 7. mája budú na všetkých zasadaniach mestsekého zastupiteľstva a komisie pre financie, majetok mesta a podnikanie prítomná aj mestská polícia. Mesto sa od incidentu dišťancuje, na štvrtkovom zastupiteľstve Jánoška čestne prehlásil, že viac k podobným záležitostiam nedôjde a za svoj čin sa ospravedlnil. Prievozníka v sobotu 9.mája prepustili z nemocnice do domácej liečby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek