Vzácna flóra okolo nás: Chríb

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. mája 2009, 19:39
  • Autor:František Bača

Nad obcou Lančár sa dvíha vápencový výbežok Malých Karpát s dominantným Kostolom sv. Michala s názvom Chríb. Toto miesto môžeme bez preháňania nazvať botanickým skvostom.

 Práve pre vzácnu flóru sa lokalita nachádza v zozname chránených území. Od skorej jari (začiatku marca) do neskorej jesene (konca októbra) tu nájdeme rastlinné i živočíšne druhy teplomilných a suchomilných spoločenstiev na obnažených piesočnato-hlinitých, strmých, južne exponovaných svahoch.
Začiatkom jari našu pozornosť upútajú koberčeky efemérnych druhov – jarmilky jarnej, lomikameňa trojprstého, rožca nízkeho a veroník rôznych druhov. Sú to prví poslovia nezvratného nástupu jari. Trsy tarice horskej, viaceré druhy púpav z okruhu púpavy purpurovoplodej, nátržník piesočný, burinka okolikatá i ďalšie druhy už zapadajú do pestrej palety jarnej kveteny nášho regiónu.
Z chránených druhov tu prekvapujúco nájdeme na východnej hranici rozšírenia poniklec lúčny český. V apríli už vápencové strane ožívajú trsmi púpavca sivého, hadomoru rakúskeho, guľôčky predlženej, kuričky štetinatej (aj v plnokvetej forme, čo je zrejme genetická anomália), zanoväte regensburskej, devätorky rozprestretej či veroniky rozprestretej.
V máji kvitne ruža drobnokvetá, kalina siriputková, jarabina mukyňová, jarabina slovenská, ako vzácny kríženec len v tejto oblasti Čachtických vrchov, jarabina brekyňová a viac druhov hlohov, zvonček sibírsky, kokorík voňavý, krvavník menší. Chríb sa v máji zahalí do vlniacich sa kavyľov. Ide o chránené druhy „vlasatých tráv", kavyľa Ivanovho a kavyľa pôvabného.
Leto je stále plné prekvapení podľa vývoja počasia. Vlhkejšie leto nám umožní pozorovať také vzácne druhy, ako je oranžový zárazovec piesočný parazitujúci na koreňoch paliny poľnej, kvitnúcu skalnicu srstnatú bledozelenú, viaceré druhy dúšiek chlpánikov a nevädzníkov.
Aj tu pozorujeme nástup panónskych druhov vzhľadom na zmenu klímy. V štrbinách skalného múru nájdeme nie častý slezinník múrový, rozchodník prudký i rozchodník biely. Záver leta obohatí slamiha piesočná vhodná do suchých kytíc, veronikovec klasnatý, krasovlas bezbýľový, knôtovkovec nočný (kvety sa roztvárajú navečer). Jeseň začína aspektmi kavyľa vláskovitého, sezelu sivého, palinou poľnou lednickou.
Chríb nie je len významným botanickým územím. Žije tu viacero druhov vzácnych motýľov (vidlochvosty) a hmyzu (modlivka zelená). V neposlednom rade je to miesto na pekné vychádzky s výhľadom na celý Považský Inovec a ako východisko do dlhých dolín východnej časti Malých Karpát.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín