Ušetrite s nami (2): ZMERAJTE SI SPOTREBU SPOTREBIČOV

  • Nezaradené
  • 5. mája 2009, 14:50
  • Autor:Zuzana Hlúchová

V predchádzajúcom čísle PT ste sa mohli dočítať, ako ušetriť stovky eur výmenou starej chladničky za novú. Uverejnené čísla vás možno šokovali. Aby ste sa presvedčili, že aj vaša stará chladnička či práčka zbytočne ruinuje rodinný rozpočet, ponúkame v dnešnom vydaní návod, ako zistiť reálnu spotrebu elektriny konkrétne vo vašej domácnosti.

Spotrebu elektriny bielej techniky ovplyvňuje viacero faktorov. Dlhé roky používaná chladnička, ktorej dvere sa otvárajú niekoľkokrát za deň vám pri súčasných cenách vytiahne z peňaženky i viac ako 100 € (3012,60 Sk) ročne viac ako nový spotrebič. Aké sumy zbytočne unikajú elektrickou zásuvkou konkrétne vo vašej domácnosti, môžete zistiť tiež veľmi jednoducho.
Obchodný dom DOMOSS prišiel s nápadom zadarmo požičiavať do domácností merače spotreby elektrickej energie. Na postup a podmienky pri vypožičiavaní sme sa spýtali Jozefa Dunajčíka, manažéra oddelenia Bielej techniky.
Aké sú podmienky tejto zaujímavej ponuky DOMOSSu?
– V oddelení Bielej techniky si zákazník môže zdarma požičať zariadenie, ktoré mu zmeria presnú spotrebu elektrickej energie jednotlivých spotrebičov. Takýmto jednoduchým spôsobom môže zistiť presné náklady na prevádzku viacerých domácich pomocníkov. Zákazník sa nemusí viac opierať o odhadované a priemerné spotreby, bez námahy môže zistiť vlastné údaje.
Čo si potrebuje zákazník so sebou priniesť, ak máte záujem o zapožičanie merača?
– Po zaplatení zálohy 15 € si zapíšeme kontaktné údaje zákazníka a dohodneme sa na výpožičnom čase. Priemerne stačí na uspokojivé výsledky a získanie prehľadu v spotrebe domácich spotrebičov 3 až 5 dní.
Rovnako mu poskytneme aj informácie, ako prístroj používať, ako dosiahnuť čo najpresnejší záver a vysvetlíme význam jednotlivých čísel a ukazovateľov. Samotné meranie nie je v žiadnom prípade technicky náročné. Prístroj je malých rozmerov, fungovanie domácnosti v žiadnom prípade neobmedzuje.
Jednoducho ho zapojíte medzi zástrčku spotrebiča a bežnú elektrickú zásuvku. Nemá žiaden vplyv na meranie. Merač sám o sebe elektrinu nespotrebováva, iba zaznamenáva spotrebované kilowatty testovaného spotrebiča.
Ako pracovať s meračom a čo s nameranými výsledkami?
– Na merači sú vopred nastavené jednotlivé parametre aj s aktuálnou cenou kilowatthodiny spotrebovanej energie, takže zákazník sám nemusí nič prepočítavať ani nastavovať.

Takže merače poskytnete zákazníkom naozaj zadarmo?
– Jedinú vec, ktorú od zákazníka žiadame, je vyplnenie formulára o skutočných spotrebách v jeho domácnosti. Anonymne spracované výsledky a závery si následne čitatelia Piešťanského týždňa budú môcť prečítať už v niektorom z nasledujúcich čísel. Po vrátení nepoškodeného merača sa mu vráti záloha v plnej výške.
Ako využije zákazník namerané výsledky?
– Množstvo domácností je ešte stále vybavených niekoľkoročnými chladničkami, mrazničkami či práčkami. Pokiaľ si ich spotrebu elektriny otestujete na vlastnej koži, prídete na to, koľko finančných prostriedkov každú hodinu úplne zbytočne miniete.
Aby ste si mali namerané výsledky s čím porovnať – nová chladnička v energetickej triede A+ spotrebuje za deň iba 0,85 kW. Ak vašu domácnosť zapĺňajú desať a viacročné „artefakty“, spotreba môže byť až trojnásobne vyššia. Dvanásťmesačné straty na platbách za elektrinu sa tak môžu vyšplhať až k stovkám eur.
Presný návod, ako ušetriť, neexistuje. Sami musíte spoznať potreby vašej domácnosti, miesta, kde sa peniazmi plytvá a kde ich je, naopak, nedostatok. Jedno je však isté. Na mesačných platbách za elektrinu ušetríte jedine v prípade, ak používate nové neopotrebované spotrebiče, ktoré energiu využívajú ekonomicky. Počiatočná investícia pri kúpe novej chladničky sa začína už od 200 €. Zbytočne navýšené poplatky sa jednoducho môžu stať minulosťou…
 Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava