Bludní rytieri otvorili sezónu na hrade Beckov

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. mája 2009, 11:23
  • Autor:pet

Pekné prvomájové počasie prilákalo na hrad Beckov v prvý deň predĺženého víkendu niekoľko stoviek ľudí. Prvú tohtosezónnu prehliadku národnej kultúrnej pamiatky im spríjemnil spolok priateľov histórie Bludní rytieri.

Tí dokázali o histórii hradu nielen pútavo rozprávať, ale zahrali aj jednu zo scén, aké sa počas stredoveku odohrávali v našich končinách často – súboj skupiny husitov s družinou uhorského rytierskeho veliteľa slúžiaceho kráľovi Žigmundovi.


Práve za Žigmunda totiž mal vzniknúť hrad Beckov, ktorý dal podľa povesti postaviť veľmož Ctibor svojmu dvornému bláznovi Beckovi.
Hostia na Beckove však neboli svedkami len jednej z bitiek, život v stredoveku mohli spoznať aj prostredníctvom dobovej kuchyne (pečené placky, žihľavová polievka) či nahliadnutím do dielne hrnčiarskeho majstra a pisára. Deťom sa, samozrejme, najviac rátali prechádzky na koni, streľba z luku a zbroj rytierov, ktorú si mohli ohmatať, aj vyskúšať.
Hoci členovia stredovekej osady odišli z Beckova spolu s poslednými návštevníkmi v piatok podvečer, najzachovalejší hrad v našom okolí sa oplatí navštíviť aj vtedy, keď nie je na ňom žiadna sprievodná akcia. Naozaj totiž nemá na dolnom Považí konkurenciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava