Ušetrite s nami (5): ČISTÝ RIAD BEZ NÁMAHY

  • Nezaradené
  • 4. mája 2009, 10:00
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Hŕba riadu v kuchynskom dreze je to posledné, čo zostane po bežnom rodinnom obede, ale aj po fantastickej párty. Keď sa rozlúčite so svojimi hosťami, chuť na upratovanie zvyčajne odíde spolu s nimi. Použitého špinavého riadu sa môžete zbaviť jednoducho – kúpte si umývačku riadu.

Nielen ušetrí váš čas, najmodernejšie modely ušetria aj stovky eur z vášho rodinného rozpočtu. Obávate sa, že by stála vo vašej kuchyni zbytočne? Aby ste jej možnosti využili dostatočne, nemusíte organizovať oslavy a posedenia vo vašej domácnosti každý týždeň. Najnovšia technológia umožňuje spustenie programu aj pri menšom množstve riadu, ktorému sa prispôsobí spotreba vody. Výhod však majú oveľa viac.
Hluk a zvyšky jedla
Na tieto slová môžete po kúpe novej umývačky úplne zabudnúť. Ak ste pred pár rokmi podľahli trendu a zaobstarali si umývačku riadu, je na čase popremýšľať nad jej výmenou.
V porovnaní s ručným umývaním stále ušetríte množstvo vody a drahocenného času, najnovšie technológie vám však problémy so špinavým riadom ešte viac uľahčia. Približne desaťročná umývačka riadu má veľmi vysokú spotrebu elektriny a vody.
Za jej používanie ročne zaplatíte okolo 110 € (3314 Sk). Samozrejme, nerátame výdavky za čistiace prostriedky, ktoré musíte dávkovať vo väčších množstvách, nakoľko umývanie už nie je také efektívne.
Keď po skončení umývacieho programu s radosťou vyberiete riad z vnútorných košov, možno vás z času na čas prekvapia zvyšky jedla alebo stopy po kvapôčkach vody na príboroch či servírovacej súprave. Určite to nenechávajte bez povšimnutia.
Ak vám na tanieri zostal kus jedla, rovnako dobre sa tam darí aj baktériám, ktoré môžu byť nebezpečné pre vaše zdravie. Podobne nebezpečná je aj prebytočná vlhkosť na riade či vo vnútri umývačky po predchádzajúcom sušení. V prípade, že vám na hrncoch či panviciach zostáva voda, môžu sa v útrobách vašej umývačky šíriť plesne, ktoré vlhkosť doslova milujú.
Dávajte si však pozor, aby ste mali nádoby umiestnené vo vnútornom koši vždy hore dnom. Zabránite tak zbytočnému hromadeniu vody.
Starým umývačkám riadu je flexibilita na míle vzdialená. Programy majú nemenné trvanie, takže sa často stane, že aj málo znečistené riady musia prejsť zdĺhavým umývaním.
Vnútorné usporiadanie je takisto pevné, čo znemožňuje umývanie väčších nádob, častí grilov či iného rozmernejšieho riadu. Navyše okrem nebezpečenstva hrdzavenia a vznietenia v dôsledku prehrievania sa, musíte rátať aj s vysokou hlučnosťou pri oplachovaní. Nie je najlepším nápadom spustiť umývací program neskoro večer, prúd vody a nedostatočná izolácia sa vám môže nabúrať do snov.
Pohodlie nadovšetko
Ochrana životného prostredia a bio-štýl sú in. Nie je to, našťastie, len prvoplánová módna vlna. Do zeleného šatu sú odeté aj najnovšie modely umývačiek riadu. Extrémne nízkou spotrebou vody a elektriny vám ušetria ročne stovky eur. Rovnako tým šetria aj prírodu.
Najvýraznejšie jej pomôžete umývaním riadu prostredníctvom eko-programov, pri ktorých sa spotrebuje iba množstvo vody, nevyhnutné na vyčistenie priemerne znečisteného riadu.
Nemusíte sa obávať, že by ste umývačku nevyužili v malej domácnosti. Spotreba vody sa dá jednoducho prispôsobiť množstvu riadu vo vnútorných košoch. Zásluhou programu „polovičné množstvo riadu" nemusíte používať plastové tanieriky, pretože všetky ostatné sú v umývačke a vám je ľúto spustiť program, kým nie je úplne plná.
Šírenie baktérií či zápach z jej útrob sú rovnako minulosťou. Špeciálna ochrana povrchov a funkcia samočistenia sa postarajú o všetky nepríjemnosti. Podobne aj zájdený vlhký riad či prilepené zvyšky budú len zlou spomienkou. Perfektne presný systém dávkovania čistiaceho prostriedku je nastavený tak, aby sa prispôsobil intenzite znečistenia riadu. Rovnako aj dýzy na oplachovanie a sušenie. Vopred nemusíte nastavovať vôbec nič. Vaša umývačka sa o to postará úplne sama.
Skvelými samozrejmosťami sú aj funkcia odloženého štartu, ktorá vám umožní spustiť umývačku aj uprostred noci (a šetriť napríklad tým, že využijete výhodnejšiu tarifu elektrickej energie) alebo po odchode na nákup a funkciu zrýchlený program. Ak po nedeľnom obede čakáte väčšiu návštevu a riad potrebujete mať umytý čo najskôr, zapnite zrýchlený program a všetko bude čisté a suché skôr, ako stihnete poupratovať.
Najnovšie modely umývačiek sú dokonale tiché a flexibilné vo svojom vnútornom usporiadaní. Koše sa dajú nastaviť do rôznych výšok, držiaky na taniere, poháre a hrnčeky sa dajú sklopiť, držiaky na príbory dokonca úplne vybrať. Neexistuje prekážka, ktorú by nová umývačka nedokázala prekonať.
Kúpou novej umývačky ušetríte. Znie to ako klišé, no spotrebou vody a elektriny sa jej staršie predchodkyne nevyrovnajú. Neživte vo svojej kuchyni príživníka, ktorý nešetrí toľko, koľko by mohol.
A ak dokonca riad stále umývate ručne, po kúpe bieleho pomocníka budete veľmi príjemne prekvapení. Zvýši sa čas, ktorý strávite so svojimi blízkymi či pri vašich obľúbených aktivitách, štatisticky až o jednu hodinu denne, a, naopak, sa znížia vaše platby za elektrinu a vodu. Cena novej umývačky sa napríklad v DOMOSSe pohybuje už od 289 € (8706 Sk). Nestrácajte čas a po výdatnom obede sa rovno vyberte s rodinou na prechádzku. O špinavý riad sa už bude mať kto postarať.
Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek