Ušetrite s nami (4): POSVIEŤTE SI NA ÚSPORY

  • Nezaradené
  • 4. mája 2009, 09:51
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Robíte to automaticky, rovnako ako si po príchode domov umyjete ruky. Mám na mysli rozsvietenie v miestnosti. Keď stlačíte vypínač, nepremýšľate o tom, koľko elektriny spáli žiarovka vo svietidle. Touto ľahostajnosťou však zbytočne unikajú peniaze z vášho rodinného rozpočtu. Ak používate staré typy klasických žiaroviek, spotrebujete až o 80 % viac elektrickej energie v porovnaní so svietením úspornými zdrojmi. Zabudnite na predsudky a mýty o ich nevýhodách. Na nasledujúcich riadkoch sme si na ne posvietili…

Šetria peniaze aj prostredie
Používaním starých typov žiaroviek v podstate dobrovoľne nepriamo prispievate k znečisteniu ovzdušia a k zhoršovaniu globálneho otepľovania. Úsporné zdroje svetla za svoju životnosť redukujú únik oxidu uhličitého vznikajúceho z produkcie elektriny až do 0,5 tony.
Napríklad pri použití 21 W kompaktnej žiarivky, ktorá zodpovedá 100 W žiarovke, môžete počas jej životnosti zabrániť uvoľneniu až 395 kg CO2 pri porovnaní, že by ste používali klasickú žiarovku. Takéto množstvo CO2 by jeden strom musel premieňať na kyslík približne 20 rokov.
Úsporné žiarovky spotrebujú až o 80 % menej elektrickej energie ako ich zastarané kolegyne. Pri spomínanej výmene ušetríte približne 120 € (3615 Sk). Výmenou žiaroviek tak aktívne zmiernite negatívny dopad na životné prostredie a zároveň ušetríte peniaze v podobe mesačných platieb za elektrinu.
Nižšie náklady – výhoda pre vás
Úsporná žiarivka v porovnaní s obyčajnou vydrží až 10-krát dlhšie a pritom potrebuje len 1/5 výkonu na rovnaký svetelný tok. Zdroje svetla sú rovnako ako chladničky či práčky zaraďované do jednotlivých energetických tried podľa spotreby.
Napríklad spoločnosť OSRAM vyrába výlučne žiarivky s najnižšími nákladmi na prevádzku – s energetickou triedou A. Bežné žiarovky však patria do triedy E. Ak teda svietite priemerne tri hodiny denne (1000 hodín za rok), výmenou tradičnej 100 W žiarovky za jej alternatívnu kompaktnú 21 W žiarivku ušetríte už po prvom roku používania 5,05 € (152 Sk) vrátane investície do žiarivky.
Počas šesťročnej životnosti tak už pri jednej kompaktnej žiarivke ušetríte asi 52,80 € (1590 Sk). Ak vás od kúpy úspornej žiarivky odrádzala vyššia cena, už nemusíte váhať. Návratnosť nákladov na výmenu je skutočne rýchla.
Slabé svetlo?
Množstvo ľudí úsporným žiarivkám nedôveruje. Od ich uvedenia na trh uplynul už dlhší čas. Nedostatky, ktoré sa objavili u prvých typov, sú už dávno vychytané. V porovnaní s klasickými žiarovkami nemajú v žiadnom smere nevýhody.
Ak vymeníte 100 W žiarovku za 21 W kompaktnú úspornú žiarovku, nepostrehnete žiaden rozdiel v podobe zníženej intenzity osvetlenia. Navyše si v predajni môžete vybrať z niekoľkých druhov svetla, od teplej žltkastej, cez neutrálnu bielu až po modrastú imitáciu denného svetla.
Aj pomalé rozsvecovanie je mýtus. Kvalitné žiarivky od OSRAM, ktoré zakúpite napríklad aj v obchodnom dome DOMOSS, vďaka technológii QUICK START svietia naplno už po niekoľkých sekundách od zažatia.
Musia stále svietiť?
Ak ste už v minulosti skúšali používať kompaktné úsporné zdroje svetla, možno ste zostali prekvapení po upozornení, že sa nesmú často vypínať a zapínať. Dnes sa už nemusíte obávať, že by ste žiarivku častým prepínaním poškodili či skrátili jej životnosť. Aj ak ju 500 000-krát zažnete a zhasnete, stále bude funkčná. Pri bežnom používaní to znamená životnosť skoro 15 rokov.
Neestetický dizajn je minulosťou
Chceli ste vymeniť žiarovky vo vašom trendovom svietidle, no po namontovaní úspornej vám nepekne vyčnievala a pôsobila rušivo? To už dávno neplatí. Najnovšie modely žiariviek dizajnom aj veľkosťou pripomínajú klasické žiarovky, čím dokonale zapadnú aj do dekoratívnych svietidiel.
Kvalitou a výhodami však nezaostávajú za zdrojmi s „úsporným" tvarom. Dokonca ich využijete aj pri svietidlách s potenciometrom – určité typy sa dajú bez problémov stlmovať v rozsahu 7-100 %.
Prečo sa musia recyklovať?
Úsporné žiarivky nepatria do bežného odpadu. Obsahujú ortuť – v jednej žiarivke je obvykle 3-5 miligramov, čo je množstvo, ktoré sa zmestí do uška krajčírskej ihly.
Toto množstvo samé o sebe nie je rizikom ani po rozbití žiarivky. Aby sa však zabránilo náhodnému súčasnému rozbitiu viacerých vypálených kusov v zatvorenom priestore, odporúča sa ich recyklácia. Najnovšie žiarivky založené na LED technológii dokonca neobsahujú žiadnu ortuť.
Svetlo z „úsporiek" nie je škodlivé
Výskumy vylúčili akýkoľvek negatívny dopad umelého osvetlenia z úsporných zdrojov na ľudské zdravie. Aj v rámci Európskej únie sa vykonalo viacero vedeckých testov, ktoré potvrdili neškodnosť ich používania a nulový vplyv na zdravie človeka.
Ak sa stále obávate, či nezareagujú vaše oči migrénou či stresom, skúste si zaobstarať jednu testovaciu žiarivku. V prípade spokojnosti si jednoducho dokúpite ďalšie a ušetríte peniaze.
V domácnostiach v celej Európe sa používa približne 3,5 miliardy svetelných zdrojov. Len na osvetlenie sa spotrebuje 14 % elektrickej energie. A takmer všetky používané žiarovky sú z energetického hľadiska neefektívne.
Ak by sa všetky nahradili úspornými žiarivkami, ušetrilo by sa minimálne 30 % elektriny. V súvislosti s týmto zistením rozhodla Európska únia o postupnom vyradení neefektívnych svetelných zdrojov z trhu, ktoré sa začne realizovať postupne od tohto roka. Buďte pripravení na postupné vyraďovanie zastaraných žiaroviek a vymeňte ich za úsporné už teraz. Okrem šetrenia životného prostredia tým výrazne pomôžete aj svojej peňaženke.
Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav