História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (7)

  • Spravodajstvo
  • 2. mája 2009, 12:33
  • Autor:

Vyššou hudobnou formou bol country rock predstavujúci kombináciu hudobných prvkov z oboch žánrov. Pojmom country bola označovaná ľudová i umelovytvorená americká hudba bieleho obyvateľstva. Jej základ tvorili piesňové tradície prisťahovalcov britského pôvodu usadených na juhu USA izolovane od veľkých miest v oblasti Apalačského pohoria.

Od 20. rokov minulého storočia prešla podstatným vývojom a diferenciáciou na podskupiny ako tradičné country, bluegrass, country-western, cajun alebo hillbilly.
Country rock prevzal z tradičnej americkej hudby nástroje ako banjo, dobro, husle a pedálovú steel gitaru a ich aplikáciu v rámci rockovej hudby kombinovanej s hudobnými postupmi a filozofiou hnutia hippies.
Za duchovneho tvorcu tohto žánru je považovaný Gram Parsons narodený 5. 11. 1946 vo Winter Heaven na Floride, ktorý predčasne zomrel 19. 9. 1973. V polovici 60. rokov vytvoril skupinu International Submarine Band, ktorá kombinovala country and western repertoár a rockovú interpretáciu a v roku 1967 vydala jediný album Safe At Home.
S Byrds nahral album Sweet-heart of Rodeo. V roku 1968 založil skupinu Flying Burrito Brothers s ktorou nahral dva albumy. Ako sólista za účasti speváčky Emmylou Harris nahral v roku 1973 debutový album.
Druhý Grievious Angel, ktorý bol vydaný až po jeho smrti je považovaný za najkvalitnejšiu platňu tohto žánru. Na jeho novátorskú tvorbu nadviazala najmä skupina Eagles. Vrcholným obdobím tohto žánru boli roky 1968 až 1973. K ďalším pozoruhodným interpretom sa zaradili súbory ako Poco, Pure Praire League alebo Band.
Bluegrass ako druh hudobného štýlu country sa vyvinul na juhu USA. Charakterizovali ho troj- až šesťčlenné skupiny hudobníkov hrajúcich na akustické nástroje, pričom dominantným bolo päťstrunové banjo.
V rockovej hudbe sa začali jeho prvky aplikovať začiatkom 70. rokov niektorými skupinami ako Grass Roots alebo Nitty Gritty Dirt Band. Druhá z nich vytvorená v roku 1966 v Long Beach hudobníkmi folk rockovej orientácie sústredenými okolo hráča na banjo, gitaru, mandolínu a akordeon Johna McEuena, nar. 19. 12. 1945 v Long Beach v Californii.
Postupne sa v ich tvorbe objavili vplyvy ďalších hudobných žánrov ako jug band a vaudeville. V roku 1973 nahrali v Nashville trojalbum Will The Circle Be Unbroken za účasti veteránov country westernovej hudby Roya Acuffa, Earlla Scruggsa alebo Doca Watsona, ktoré predstavovalo zaujímavé hudobné spojenie hudobníkov dvoch generácií.
Jednu z najmodernejších foriem country predstavoval country-pop, ktorý sa vykryštalizoval v polovici 70. rokov počas komercializácie tohto žánru a jeho presadenia sa v éteri. Predstavoval prelínanie country rocku s piesňami stredného prúdu. Za typických predstaviteľov boli považovaní Kris Kristofferson, Linda Ronstadt, Emmylou Harris alebo Billy Joel. V 80. rokoch bol extrémny prúd country rocku reprezentovaný skupinou Jason and The Scorchers označovaný britskými hudobnými kritikmi ako country-punk. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava