Najstarší pútnik si pamätal aj Hlinku

  • Nezaradené
  • 30. apríla 2009, 10:54
  • Autor:Viera Dusíková

Nedeľné zubaté slnko vylákalo na púť z Nitrianskej Blatnice, ale aj Výtokov a iných lesných chodníkov tisícky sviatočne naladených ľudí. Ich cieľom bola Rotunda svätého Juraja, kde sa o desiatej dopoludnia konala hodová svätá omša.

Celebroval ju nitriansky opát Ladislav Belás. Spolu s ním, ale aj s miestnym farárom Jozefom Hužovičom sa modlili tisícky katolíckych veriacich. K modlitbe sa sklonila aj europoslankyňa Irena Belohorská, poslanec NR SR Tibor Cabaj, riaditeľ Archeologického ústavu SAV Alexander Ruttkay a starosta Nitrianskej Blatnice Michal Toman so svojimi hosťami z kraja. Najpozoruhodnejším pútnikom bol však staručký 98-ročný Filip Krajčovič z Ludaníc. Pamätá si vraj ešte aj reč Andreja Hlinku, ktorý „na Jurkovi" kázal v roku 1935.


Na lúke pod Rotundou svätého Juraja, ktorá sa nachádza na turistickej trase k najvyššiemu vrchu okolia – Marhát (748 m) od soboty stanovali nielen skauti, ale aj skupinky mladých ľudí. „Sme tu už od piatka," priznal sa malý skaut v klobúčiku, ktorý so svojou skupinou sedel vpredu na slávnostnej omši venovanej pamiatke svätého Juraja. „Zašli sme aj na novú rozhľadňu, je dobré, že ju Blatničania postavili," prezradil nám v turistických rajtkách oblečený starší muž, ktorý prišiel „na Jurka" z Výtokov. Po asfaltovej ceste, ktorá sa zmenila na prašný štrkový chodník a potom na lesnú cestičku, predbiehali peších pútnikov cyklisti na horských bicykloch. Niektorí sa zavesili za autá organizátorov, aby sa im ľahšie predbiehal miestami veľmi hustý dav ľudí. Pod vstupnou drevenou bránou mali svoje stanovisko záchranári. Tí riešili aj nevoľnosť cyklistu, ktorému prišlo zle na kopci pod lúkou. Hoci kráčal povedľa bicykla, spadol tak nešťastne, že utrpel otras mozgu.


Na svoje si v tento deň prišli aj predajcovia tovaru, ktorí ponúkali jedlo, medovinu, hračky a cukrovú vatu. „Bolo by tu celkom príjemne, len keby nefúkal taký vetrisko. Preň som musela otočiť kočík s dieťatkom opačne," povedala mladá mamička z Blatnice, ktorá sem došla s celou svojou rozvetvenou rodinou. Všetci mali okrem trička aj vetrovky, pretože počasie sa menilo. Pre Blatničiarov je Svätojurská púť jedným z najväčším sviatkov roka. Užili si ju každý po svojom.
Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava