Mladí milujú katastrofy a nenosia ružové okuliare

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2009, 17:28
  • Autor:Viera Dusíková

Vo Vrbovskom gymnáziu Jána Baltazára Magina vo štvrtok popoludní vyhlásili víťazov desiateho ročníka literárnej sci fi súťaže Keď si vymýšľam.

Svetlo sveta uzrel aj Zborník súťažných prác, ktorý na návrh riaditeľa školy Františka Glosa pokrstili nezvyčajným spôsobom.  Kvapkou včelieho vosku ho zapečatili primátor mesta Ivan Borovský, zástupca kraja Juraj Štaffa a spisovatelia Miloš Ferko a Viera Švenková. 

Súťaž podporilo aj Mesto Vrbové – tu je príhovor primátora Ivana Borovského.

 


Prvá cena v kategórii Základných škôl zostala doma. Najlepšiu sci fi poviedku napísala ôsmačka Lenka Miklášová zo Základnej školy na Komenskej ulici vo Vrbovom. 


Lenka sa šťastne usmievala:  „mám radosť z výhry. Pri písaní som sa nechala inšpirovať iba svojou fantáziou a moja poviedka s názvom Samozrejmosť je o tom, čo sa môže stať a pritom sa aj stať nemusí.  Je na každom z vás, ako si to predstaví… “  Nádejná spisovateľka sa priznala, že poviedku napísala za jediný deň –  o preteky s horúcim termínom uzávierky a k tvorbe ju inšpirovala jej učiteľka Ľubica Briediková. Na druhom mieste sa umiestnil Jaroslav Šebok z Horných Salíb a tretí skončil Lukáš Počatko z Michaloviec.   V kategórii stredných škôl si prvenstvo vybojoval Michal Bajzík z Topoľčian, druhý bol Juraj Búry z Novej Bane a tretí Radovan Potočár z Levíc. 

V kultúrnom programe vystúpili s plavback šou aj školáci preoblečení za skupinu Boney M.



Kvalitu a najmä témy tohtoročnej súťaže zhodnotil spisovateľ Miloš Ferko: „Príbehy ukázali záujem o tvorbu mladých, chuť a odvahu popasovať sa s písmenkami. Mňa však zaujala aj vysoká frekvencia výskytu katastrofickej fantastiky.
Nechcem zovšeobecňovať, no je zjavné, že ružový optimizmus nie je u našej mládeže prevládajúcim životným pocitom. Moje kolegyne, ktoré hodnotili práce žiakov základných škôl, signalizovali prudký pokles kvality. Väčšinu súťažných prác by charakterizovali skôr ako slohové práce."
Miloš Ferko vyzýva mladých autorov: „Učte sa fantázii a viac čítajte!" Tento muž totiž usudzuje, že pokles záujmu o čítanie žiakov vedie aj k zníženiu slovesnej kultúry: „…a myslím si, že práce žiakov základných škôl sú poznačené vplyvom pedagógov, ktorí mnohokrát príspevky vynucujú v podobe domácich úloh.
Aj moralizujúci pohľad môže utlmiť tvorivé sily malých výmyselníkov. Neviem celkom isto, teraz si možno len vymýšľam a urážam množstvo tvorivých a tolerantných pedagógov. Dúfam tiež, že vzlet fantázie prepukne naplno v budúcom roku opäť v oboch kategóriách. Pravdaže, stane sa tak iba vtedy, ak sa žiaci a učitelia nebudú báť vymýšľať si."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek