Stromy na Teplickej – vymeniť či nie?

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 11:15
  • Autor:A.Drahovská

Pri rekonštrukcii Teplickej ulice mesto vymení celé stromoradie. Prvé stromy začali už padať v súvislosti s obnovou cesty a chodníkov pri Auparku. Tie ostatné čaká píla po schválení financií z eurofondov. Podľa odborníkov majú stromy svoje už odžité, sú choré a nebezpečné.

Na ulici je však niekoľko mladých jedincov, ktoré podľa vedúcej odboru správy mesta Evy Pobjeckej presadia. Je výmena celého stromoradia potrebná a aký názor na presádzanie a výrub stromov majú členovia komisie životného prostredia a odborníci na zeleň?

Dendrologička odporúča presadenie
Stav stromoradia posudzovala dendrologička Soňa Švecová. „Stromy tu sadili ešte pred vojnou, vtedy sa nepočítalo s dopravou po tejto ulici, aká je dnes," hovorí. „Keď sú zalistené, vyzerajú byť v poriadku, ale už iba živoria. Vydržali by maximálne desať rokov. J
e to trochu kruté, ale stromy sú už vo svojom zenite, sú choré, nalomené, neboli dobre udržiavané a majú zabetónované korene." Vysokými korunami zasahujú do domov a boli zasadené príliš blízko cesty.
„Bezpečnostné normy dnes hovoria o 80 centimetroch od cesty," pokračuje S. Švecová. „Chceli sme tam nechať viac zelene, ale musíme rešpektovať bezpečnosť aj svetlosť." Stromy, ktoré sa dajú zachrániť, rozhodne odporúča presadiť.
„Som za to, aby sa presadili, aj keď si to určite bude vyžadovať investície," dodáva. Podľa nej by tiež mesto malo s pílením ďalších počkať, až kým nebudú peniaze na rekonštrukciu definitívne odklepnuté. „Určite neodporúčam začať s plošným výrubom bez toho, aby sme vedeli, či sa cesta bude rekonštruovať."
Ekológ by zdravé ponechal
Predsedníčka komisie životného prostredia Eva Wernerová spolupracovala pri projekte okolia Auparku a pôvodne navrhovala stromy zachovať. „Zástupcovia mesta rozhodli o obnove a na nedávnom rokovaní som sa priklonila k výmene," vysvetľuje.
„Javor horský, ktorý je tu vysadený, by mal mať okolo seba 25 metrov priestor a v meste iba trpí." Navrhovaný iný druh – javor mliečny, má úzku korunu, kmeň aj korene. „Zeleň z mesta neubudne, lebo Aupark uvažuje s výsadbou okolo 40 stromov na Nitrianskej ulici v stredovom páse aj na trávniku popri kostole," dopĺňa.
Ďalší člen komisie, ekológ a environmentalista Bruno Jakubec hovorí, že život stromu je dôležitejší ako pekná ulica. Pri plánovaní by podľa neho mali projektanti brať do úvahy aj viac funkcií zelene, nielen estetickú.
Staršie a väčšie stromy totiž ochladzujú vzduch v meste, produkujú viac kyslíka a tieňa. „Presádzanie nemusia prežiť a je to finančne náročné." (Presun 25-metrového pagaštana konského v Liberci stál v roku 2007 približne sedem miliónov.)
„Názory si často protirečia a ak sa dá zakomponovať staršia výsadba s novou, som za to, aby zdravé jedince zostali na svojom mieste," hovorí B. Jakubec a dodáva, že „ak by občania prišli s iniciatívou, mesto by ich názor muselo brať do úvahy."
Zelení sú za náhradu
Choré vysoké stromy však môžu byť nebezpečné, ochranári si podľa neho nie vždy otázku bezpečnosti uvedomia, preto výrub na Teplickej hodnotiť nechce. „Treba ho posúdiť z viacerých hľadísk," pokračuje ekológ.
Zároveň si myslí, že nie každý starý strom treba vyrúbať či uprednostňovať výstavbu pred zeleňou. Ako príklad uvádza sídlisko Heinola, kde sa stratil vzácny prírodný biotop, alebo trávnik pred hotelom Satelit, kde majú vyrásť polyfunkčné domy.
„Aj keď sa za vypílený strom vysadí nový, niekedy aj viac, nemala by sa zeleň sťahovať na perifériu a ubúdať z centra," dodáva.
Poslanec za Stranu zelených Ján Šmída hovorí, že ak si to prostredie vyžaduje, príroda sa musí prispôsobiť. „Žijeme v meste, jeho stav sa stále mení, dosádza sa náhradná výsadba, a ak sú stromy na Teplickej choré, som za to, aby ich vymenili za nové."
Výruby drevín v meste podľa neho zelení sledujú. „Boli sme skontrolovať aj výrub na Kúpeľnom ostrove," tvrdí. Podarilo sa im tiež dosiahnuť, aby sa uličná zeleň nahrádzala postupnou výsadbou a nie holorubom celej ulice. „Napríklad na Veternej vypílili aj stromy, ktoré nemuseli," dodáva. Aj pri rekonštrukcii Teplickej podľa jeho slov budú na postup mesta dávať pozor.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel