Nechcú vysokú budovu vedľa okien

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 12:09
  • Autor:V. Dusíková

Dôvodom zvolania štvrtkového mimoriadneho zastupiteľstva vo Vrbovom bolo vyjasnenie si situácie ohľadom zbúrania starého skladu Trikoty, ktorý sa nachádza pod synagógou. Povolenie na asanáciu dostal od stavebného úradu vo Vrbovom majiteľ pozemkov – piešťanská spoločnosť Nana, ktorá tu chce postaviť polyfunkčnú budovu.

Pozemky neboli vo vlastníctve mesta, investorovi ich predal súkromný vlastník. No občania a podnikatelia v susedstve sa už teraz obávajú, že tu vyrastie obrovská stavba, ktorá mala byť pôvodne vysoká rovnako ako okolité bytové domy.
Nová jedenásťposchodová budova by im znekvalitnila bývanie a životné prostredie, pretože miesta je tu naozaj málo. Občania poukazujú na zlý prístup z miestnej komunikácie, málo parkovacích miest, a hlavne zatienenie. Ukázalo sa ale, že skutočnosť je trochu iná.
„Podľa platného územného plánu je predmetná plocha určená na výstavbu maximálne päťposchodovej polyfunkčnej alebo bytovej budovy. Tak to schválili samotní poslanci. Mimoriadne zastupiteľstvo bolo zvolané predčasne, stavebník ešte nezačal ani s územným konaním, preto nevidím dôvod na paniku.
Poslanci ma poverili získať stanovisko od tvorkýň územného plánu mesta Vrbové, o tom, aká stavba je v tomto priestore reálna. Navrhoval som, aby sme dali vypočítať koeficient zastavanosti územia, vypracovať štúdiu priepustnosti ciest aj svetlo-technické podmienky, aby bolo jasné, či plánovaná päťpodlažná budova s podkrovím môže v týchto miestach stáť alebo nie," vysvetľuje primátor mesta Ivan Borovský.
Na zastupiteľstve bol prítomný aj konateľ spoločnosti Nana, Róbert Ihring, ktorý sa vyjadril, že je otvorený dohode a prispôsobí sa požiadavkám územného plánu. Dokonca zľavil aj z toho, že by tu spoločnosť, ktorú zastupuje, postavila polyfunkčnú budovu. Môže tu stáť bytový dom. Na vlastné náklady dá vypracovať potrebné štúdie, predloží ich komisii výstavby a akceptuje záverečné rozhodnutie poslancov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava