Najlepšie červené robí Ladislav Sabo

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 12:12
  • Autor:M. Petruška

Výrobcovia vína z Vrbovského vinohradníckeho regiónu sa v piatok poobede zišli v Agroklube na Námestí 1. mája v Piešťanoch na vyhodnotení 12. ročníka degustácie vín.

Záštitu nad súťažou a predsedom poroty prevzal Fedor Malík, azda najznámejší a najuznávanejší slovenský degustátor a znalec vína. Úlohu nemal spolu s ďalšími porotcami ľahkú, hodnotili totiž 136 vzoriek vín, ktorých kvalita z roka na rok stúpa.
Vojtech Arbet, riaditeľ súťaže, nám okrem iného povedal, že súčasné vína získavajú aj v našom najsevernejšom vinohradníckom regióne nové charakteristiky. „Vína začínajú chutiť po ovocí, broskyniach či ananáse. Sú za tým klimatické zmeny, oteplenie, vďaka ktorému dosahujeme doteraz nevídanú cukornatosť."
Odborná komisia nakoniec za najlepšie víno súťaže vyhlásila frankovku modrú od spoločnosti Víno vín Morava. Všetky prvé tri miesta v kategórii červených vín putovali do Vrbového zásluhou Ladislava Saba.
Najviac bodov získal ročník 2006 vína cuvé Caaldor, teda zmes odrôd calibernet, alibernet a dornfelder pred čistým dornfelderom a svätovavrineckým z aktuálneho ročníku.
„Víťazné víno zrelo v drevených sudoch, ktoré sú zvnútra špeciálne vypálené, ide o sudy – takzvané bariky, ktoré dajú vínu špecifickú chuť," prezradil L. Sabo, ktorý však víno vyrába z nakúpeného hrozna a náročnému pestovaniu vínnej révy sa nevenuje.
Víťaz kategórie bielych vín, Dušan Belko zo Zelenča, však víno vyrába z hrozna, ktoré sám na troch hektároch viníc dopestuje. „Najviac pestujeme práve víťazný chardonay, okrem neho potom prevažujú červené odrody cabernet savignon, alibernet a rulandské modré.
Posledný rok sme mali ťažký, bolo veľa chorôb, no chardonay odolal," povedal nám D. Belko, ktorý sa špecializuje na prívlastkové vína. M. Petruška

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav