Kolkári Družby Piešťany oslávia šesťdesiatku

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 14:15
  • Autor:Štefan Gregorička

V tomto roku si kolkári v Piešťanoch pripomenú 60. výročie oficiálneho založenia kolkárskeho klubu. Za šesť desaťročí dosiahli jeho hráči viacero pozoruhodných úspechov, medzi ktorými nechýbali ani majstrovské tituly.

Kolky sa síce hrávali v Piešťanoch aj predtým, no len zo zábavy na kolkárňach pri hostincoch. Ich majitelia si aj vďaka tomu udržiavali zákazníkov. Vybavenie vtedajších kolkární však bolo veľmi skromné. Mali zväčša drevený alebo hlinený povrch, kolky sa stavali ručne a ani gule, s ktorými sa hrávalo, nemali jednotný rozmer.
O kolkoch ako športovom odvetví možno v Piešťanoch hovoriť až od roku 1949, keď pri hostinci Na salaši otvorili dvojdráhovú kolkáreň s asfaltovým povrchom. Netrvalo dlho a skupina nadšencov založila kolkársky klub.
Jeho zakladajúcimi členmi a zároveň aj prvými hráčmi boli Jozef Dengo, Michal Gabovič, Jozef Janiska, Vojtech Jurák, Štefan Komadel, Dezider Martiny, Rudolf Nedorost a Štefan Korec.
Okrem nich však stáli pri zrode oddielu aj Aladár Steinhübl, Alexander Mayerhofer, Ján Minarčík, Jozef Pekarovič, Ján Cifra, Václav Svoboda alebo Michal Antal. Netrvalo dlho a kolkári sa zapojili aj do súťaže.
Prvým úspechom Piešťancov mimo vlastnej kolkárne bolo v roku 1952 prvenstvo na celoštátnom turnaji o Pohár mieru v Žiline, kde hralo 40 družstiev. O rok neskôr skončil Štefan Korec na majstrovstvách ČSR na 200 hodov združených piaty, čím si zabezpečil účasť vo výbere ČSR.
Igor Dengo majstrom
Neskôr sa Piešťanci začali presadzovať aj v rámci celej republiky. Igor Dengo sa v roku 1956 stal v Trenčíne dorasteneckým majstrom Slovenska a z majstrovstiev ČSR v Žiline si priviezol bronzovú medailu. O rok neskôr sa stal v Gottwaldove (dnešný Zlín) výkonom 513 zvalených kolkov aj dorasteneckým majstrom ČSR.
Dengo vytvoril výkonom 278 kolkov na 60 hodov nový československý rekord. Ten mu však neuznali, lebo vraj boli kolky užšie, ako predpisovali pravidlá. Hoci bol vlastne v nevýhode, úradný „šimeľ" sa oklamať nedal.
Družstvo piešťanských dorastencov, ktoré tvorili Ivan Vlnka, Juraj Sopko, Ladislav Valach, Michal Drahovský, Jozef Zachar, Ján Višňovský a Igor Dengo obsadilo v Gottwaldove piate miesto. Práve v čase, kedy sa piešťanským kolkárom začalo dariť, došlo k prerušeniu činnosti oddielu. Mladí hráči narukovali a najlepší zo starších odišli do iných oddielov.
K oživeniu činnosti oddielu prišlo v roku 1963 a o tri roky neskôr sa Piešťancom podarilo postúpiť do oblastných majstrovstiev. Darilo sa aj dorastencom, ktorí boli v oblastných majstrovstvách druhým najúspešnejším mimobratislavským družstvom.
Začiatkom sedemdesiatych rokov hrávalo na dvojdráhe Na salaši až päť družstiev, čo podnietilo funkcionárov kolkárskeho oddielu, aby uvažovali o výstavbe novej šesťdráhovej kolkárne s automatickými stavačmi kolkov. Plány však skončili len spracovaním úvodnej projektovej štúdie…
Nová kolkáreň bola potrebná už aj preto, že Piešťancom sa podarilo postúpiť do druhej ligy. Pod vedením trénera Zoltána Muchu sa o to pričinili Michal Rakovický, Igor Dengo, Ladislav Valach, Michal Onder, Jozef Dengo, Juraj Sopko a Ivan Ďuriška.
Piešťanci v prvej SNL
V roku 1974 si Piešťanci po prvý raz v histórii vybojovali postup do celoslovenskej I. SNL. Vybojovali ju Juraj Sopko, Štefan Mankovecký, Ladislav Valach, Jozef Dengo, Ján Ďurina, Miroslav Hanzl, Igor Dengo a Michal Rakovický. Piešťanci si síce ligu vybojovali, no doma ju hrať nemohli. Tá sa totiž hrala na 200 hodov, preto minimálne na štvordráhe.
Piešťanci museli chodiť hrávať do Hlohovca, ale začali si na mieste pôvodnej dvojdráhy stavať novú, štvordráhovú, aj s automatickými stavačmi kolkov. Tú dali slávnostne do užívania 16. decembra 1978.
Novú kolkáreň využili nielen na tréningy a zápasy, ale aj na organizovanie majstrovstiev Slovenska i Československa a medzinárodných stretnutí. Vďaka novej kolkárni vzniklo v Piešťanoch aj družstvo žien, ktoré začalo hrať v najvyššej slovenskej súťaži.

Práve Katarína Vráblová z tohto družstva sa ako prvá výraznejšie presadila v rámci celého Slovenska, keď v roku 1997 získala na domácich dráhach na majstrovstvách republiky žien striebornú medailu.
Úspešnú sezónu podčiarklo ženské družstvo Družby historickým tretím miestom v prvej lige. Zaslúžili sa o to hráčky Gita Faltusová, Katarína Vráblová, Táňa Dzurová, Zuzana Obertášová, Katarína Bolechová a Mária Javorová. Bol to posledný úspech ženského družstva, ktoré sa v roku 2003 odhlásilo zo súťaže a následne zaniklo.
Jeho hráčky však pokračovali v činnosti v družstvách mestskej ligy. V roku 2000 dosiahli Piešťanci úspech aj na funkcionárskom poli, keď Štefana Kočana zvolili za viceprezidenta Slovenského kolkárskeho zväzu.
Najväčším úspechom družstva mužov bolo štvrté miesto v prvej lige v sezóne 2000-2001. Ďalšie úspechy pribudli na konto klubu až v posledných rokoch. V roku 2006 si Katarína Vráblová vybojovala v Podbrezovej výkonom 529 zvalených kolkov titul majsterky Slovenska žien. V súťaži mužov skončil jej oddielový kolega Jaroslav Kozák štvrtý.
V septembri toho istého roku sa začalo s rekonštrukciou štvordráhovej kolkárne Na salaši. Z tej pôvodnej, ktorú slávnostne otvorili koncom roku 1978, zostali len holé obvodové múry. Za pár mesiacov tu pribudli nové dráhy, stavacie automaty a všetko potrebné príslušenstvo. Kolkáreň dali slávnostne do užívania v polovici januára 2007 a koncom februára sa na nej uskutočnilo historické prvé medzištátne stretnutie družstiev mužov a žien Slovensko – Česko.
S medailami aj žiaci

Vo vynovenej kolkárni dostala priestor aj najmladšia generácia. Práca s mládežou priniesla prvé ovocie už v nasledujúcom roku, v ktorom sa Martin Dzuro so Šimonom Dúbravom stali na piešťanských dráhach žiackymi majstrami Slovenska dvojíc a doplnení o Jakuba Pinkasa získali v súťaži družstiev strieborné medaily.
Na dorasteneckom šampionáte v Hlohovci delila Martina Kozáka od zisku bronzovej medaily jediná priečka. Posledným darčekom k okrúhlemu jubileu je postup rezervy mužov Družby Piešťany do prvej ligy. Vďaka tomu bude v nej mať klub až dve družstvá.
Neodmysliteľnou súčasťou života na piešťanskej kolkárni je aj mestská liga v kolkoch. Tá má za sebou 25 ročníkov a práve ten jubilejný sa hral pod patronátom našej redakcie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav