História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (6)

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 13:38
  • Autor:Michal Serbin

Koncom 50. rokov sa vyvinul juhokalifornský žáner rock and rollu označovaný ako Surf Music. Tvorili ho dva prúdy: inštrumentálny a vokálny. Inštrumentálny surf hrali gitarové skupiny ako Ventures, Surfaris, Duals alebo Dick Dale and The Del Tones.

Za propagátorov surfového štýlu a novátorov hry na gitare na o oktávu nižšie ladených strunách, používaním stac-cata a chromatických sledov, sa stala skupina Ventures vytvorená v roku 1959.
Založila ju dvojica Don Wilson a Bob Bogle v meste Tacoma v štáte Washington. Počas svojej hudobnej existencie nahrali 80 albumov vrátane inštruktáže pre začínajúcich gitaristov. Zaujímavosťou je, že dvakrát získali zlatú platňu za predaj dvoch rozdielnych nahrávok piesne Walk Don’t Run z rokov 1960 a 1964.
Vokálnu surfovú hudbu charakterizoval vysoko umiestnený viachlasý spev, pričom inštrumentálny podklad bol inšpirovaný rock and rollovými riffmi Chucka Berryho. Textová stránka piesní sa zaoberala juhokalifornskou plážovou atmosférou, dievčatami, večierkami a závodmi automobilov.

https://www.youtube.com/watch?v=2gv62KbSBQM


Najväčšími hviezdami tohto hudobného štýlu bola skupina Beach Boys a dvojica Jan And Dean. Skupinu Beach Boys vytvorili v roku 1961 v Hawthorne predmestí Los Angeles súrodenci Brian, Dennis a Carl Wilsonovci s bratrancom Mikom Loveom a priateľom Al Jardinom.
V speváckom prejave sa inšpirovali súborom The Four Freshman. Ako priaznivci vodného surfingu Brian a Mike zložili pieseň s názvom Surfin, ktorej názov sa stal pomenovaním ich hudobného štýlu. Nasledovali piesne s podobnými názvami ako Surfin Safari, Surfin USA alebo Surfer Girl.

https://www.youtube.com/watch?v=k1FaflUn4Co


Obrovskými hitmi sa stali Help Me Ronda, ktorá v máji 1965 obsadila v USA vrchol rebríčka, California Girls, Barbara Ann a najmä Good Vibrations, ktorú leader skupiny Brian šesť mesiacov upravoval do konečnej podoby a bolo výsledkom 17 nahrávacích frekvencií v štyroch rozdielnych štúdiách. Koncom 70. rokov sa v tvorbe niektorých skupín ako Go Go’s a Raybeats objavili náznaky surfového revivalu.
V neskoršom období bol tento žáner zaraďovaný pod názov West Coast Rock, ktorým sa označovali súbory hudobnej scény v oblasti Kalifornie. V užšom slova zmysle od polovice 60. rokov bol pojmom pre elektrifikovaný kalifornský folk založený na vrstvených vokálnych harmóniách.
Charakterizovala ho pokojná melodická atmosféra piesní s tematikou lásky, snívania, prírody a mora. Typickým predstaviteľom tohto štýlu sa stala skupina Mamas and Papas, ktorá vznikla v meste St. Thomas na Panenských ostrovoch v roku 1964 pod názvom The New Journeyman.
Tvorili ju manželia John Philips a Michelle Gilliam spolu s Dennym Dohertym, ktorých po presídlení do Kalifornie doplnila Cass Elliot. Pod novým názvom nahrali vlastnú pieseň California Dreamin, ktorá v marci 1966 skončila na štvrtom mieste amerického rebríčka a za jej predaj skupina získala zlatú platňu.
Nasledujúca pieseň Monday Monday sa stala obrovským hitom a na vrchole rebríčka zotrvala tri týždne a jej predaj dosiahol milión kusov. Debutový album If You Can Believe Your Eyes And Ears skončil na vrchole a v rebríčku zotrval 105 týždňov.

https://www.youtube.com/watch?v=0sN91ggtocc


Jeho predaj prekročil milión kusov. Zaujímavý bol obal, na ktorom členovia skupiny boli vo vani, ale WC bolo prekryté imitáciou plagátu so zoznamom piesní. Bol to prejav určitého puritanizmu vtedajšej americkej spoločnosti, pretože neskoršia reedícia na CD neobsahovala prekrytie toalety.
Do kategórie tohto hudobného žánru sa zaradila aj skupiny Byrds s albumom Turn! Turn! Turn! z roku 1966, Har-per’s Bizzare s albumom Feelin‘ Groovy z roku 1967 a Bufalo Springfield s debutovým albumom z roku 1967.
Približne v roku 1969 začala west coast hudba výrazne absorbovať prvky moderného country, latinskej hudby a dokonca džezu. Dokazujú to platne niektorých skupín ako Bread z roku 1969, Santana z roku 1969, Crosby, Stills, Nash and Young Deja Vu z roku 1970 alebo Little Feat Sailin’Shoes z roku 1972. V polovici 70. rokov táto hudba nadobudla charakter country-popu.
Carlos Santana na festivale Woodstock v roku 1969.

https://www.youtube.com/watch?v=XnamP4-M9ko

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel