Arcibiskup Sokol drží svojmu nástupcovi palce

  • Nezaradené
  • 20. apríla 2009, 08:05
  • Autor:TASR

Rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. o prijatí vzdania sa funkcie arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy pri príležitosti dovŕšenia 75 rokov oznámil na pravé poludnie Ján Sokol v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Svojim blízkym spolupracovníkom, dekanom diecézy a rehoľníkom v krátkom príhovore povedal, že rozhodnutie hlavy katolíckej cirkvi o jeho nástupcovi možno považovať za božiu vôľu. „Zvažoval medzi viacerými návrhmi. Môžeme mať na to svoj názor alebo výhrady, ale pred týmto rozhodnutím treba skloniť hlavu. Je to historická udalosť,“ povedal. Dodal, že novovymenovaného arcibiskupa Róberta Bezáka dobre pozná a chce mu byť nápomocným vo všetkom, čo bude potrebné.
      Sokol sa v chráme vrátil k svojmu pôsobeniu v cirkvi. Uviedol, že tie roky boli preňho Kvetnou nedeľou. „Kristus stál vždy pri mne, počas mojich 51 rokov kňazskej a 21 rokov biskupskej služby,“ uviedol. „Moje kňazstvo i biskupstvo bolo krásne, hoci ťažké. Keď som bol kaplán, ten nepriateľ bol zjavný. Dal sa ľahšie zvládnuť, ako keď neskôr prišiel rafinovaným spôsobom. Kvetná nedeľa tak pokračovala na kalvárii a teraz končí vzkriesením,“ uzavrel odchádzajúci arcibiskup. Povedal, že útoky, ktoré sa v posledných rokoch objavili, nepovažoval nikdy za útoky voči svojej osobe, ale voči cirkvi.
      Jeho Kvetná nedeľa vyvrcholila menovaním do funkcie. Rozpamätal sa, že vtedy prišli do katedrály tisíce veriacich. Im sa chce venovať Sokol aj po tom, ako Róbertovi Bezákovi oficiálne funkciu odovzdá. Malo by sa to uskutočniť do konca mája, po Bezákovom vysvätení. Sokol sa pripravuje a teší na svoje nové pôsobenie a plánuje sa venovať chorým, mládeži, rehoľníkom a šíriť vieru, ale už „bez zodpovednosti úradu“.
Pre svojho nástupcu má Ján Sokol posolstvo, aby mal rád svoje povolanie, kňazov a veriacich a aby bol pripravený slúžiť im na úkor svojho odpočinku a spánku. „Je to ako otec a mama, tí tiež nehľadia na seba, ak ide o ich deti,“ povedal. Róbert Bezák bude musieť podľa jeho slov riešiť v Trnavskej diecéze viacero problémov, okrem iného nedostatok kňazov v maďarsky hovoriacich farnostiach i množiaci sa počet žiadostí o anulovanie manželstiev. „Držím mu palce, telom i dušou,“ povedal Ján Sokol.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav