Študenti sobášili víno s jedlom

  • Nezaradené
  • 19. apríla 2009, 18:41
  • Autor:A.Drahovská

Na jubilejnom desiatom ročníku súťaže Mladý someliér 2009, ktorá sa konala v utorok 7. apríla na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, sa opäť ochutnávalo, ovoniavalo a servírovalo biele a červené sérum pravdy z našich viníc. Súťažiaci predvádzali, ako podávať víno kultúrne, zhodnotiť jeho kvalitu a snúbiť ho s jedlom.

„Kultúra pitia vína sa zvyšuje, a preto je pre študentov dôležité, aby sa ju naučili," zhodnotila význam súťaže riaditeľka hotelovej akadémie Elena Grúňová.
Podujatia sa zúčastnilo 28 študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech. „Dobrý deň, volám sa Jakub Sedlák a budem vaším someliérom," predstavil sa pri jednej zo súťažných disciplín budúci špecialista na víno.
Ku správnemu servírovaniu totiž patrí aj primerané spoločenské správanie. Nasledoval „sobáš" vína s jedlom, výber vhodnej značky a odrody k jedlu, ktorého názov sa skrýval v pripravených obálkach.
„Roštenka so šunkou a vajcom," vytiahol si svoju úlohu ďalší zo súťažiacich. „K tomuto jedlu by som odporúčal červené víno, napríklad frankovku modrú," pokračoval.
Adept cechu čašníckeho musel tiež pripraviť vhodný inventár, víno nehlučne a bez porušenia korku otvoriť, ochutnať a zhodnotiť jeho farbu, vôňu i chuť. Pri servírovaní červeného nesmel tiež zabudnúť priniesť víno v košíku, preliať do karafy a skontrolovať čírosť nad sviečkou, pri bielom na jeho servírovanie v termoobale…
Hoci sa súťažiacim trochu triasli ruky a občas na nejakú maličkosť pozabudli, väčšina z nich si počínala ako praví profesionáli. Do finále sa prebojovali traja najlepší: Andrej Blaho zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Trenčín, Filip Horniš z piešťanskej Hotelovej akadémie Ľ. Wintera a Lenka Šuňová z Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš. Jednotkou medzi mladými someliérmi sa tohto roku stal Andrej Blaho.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav