Smeti a igelitky zo smetiska odplašili zver

  • Nezaradené
  • 19. apríla 2009, 19:12
  • Autor:Viera Dusíková

Rakovickí poľovníci zo združenia Dolinka sú pobúrení. Šuchotajúci odpad zo smetiska, ktorý sa vznáša vo vzduchu a zachytáva sa na kríkoch a stromoch okolitých remíz, vyplašil drobnú zver.

Zo svojho rozpočtu vyčlenili tisíce eur na nákup mladých bažantov, jarabíc a zajacov. Aby sa zver udomácnila, potrebuje mať v chotári dobré podmienky na život a rozmnožovanie. S kúpou tak poľovníci váhajú.
„Už nás nebaví zbierať vrecúška, obaly a igelitky, ktoré odletujú zo smetiska do chotára," upozorňuje na neúnosnú situáciu predseda Poľovného združenia Dolinka Ľubomír Surovčík.
„Zmizla nám odtiaľto všetka zver, pretože ju šuchot stoviek igelitov zachytených na konároch stromov, aj v tráve okolitých remíz plaší. Ba našli sme tu aj uhynuté kusy. Nevieme, čo mohlo byť príčinou smrti drobného vtáctva, ale skúste doma hodiť sliepkam farebný igelit, či do neho zo zvedavosti neďobnú?
Mohlo sa stať, že takýmto spôsobom sa infikovali zvieratá v našom revíri!" Starosta Rakovíc Dušan Daloš tvrdí, že skládku, ktorej stopercentným majiteľom je obec, priebežne kontroluje.
„Impulz na zbieranie uletených igelitov do okolia nám už roky dáva prevádzkovateľ – Kopaničiarska odpadová spoločnosť. Zväčša podľa aktuálnej potreby. Vtedy zorganizujeme brigádu, na ktorú chodia napríklad naši kolkári. Prevádzkovateľ má na tieto práce vyčlenené fondy.
Doteraz sme sa vždy dohodli. Požadujeme tiež, aby autá, ktoré sem odpad vyvážajú, boli uzavreté alebo aspoň prikryté. Tým sa eliminuje únik igelitov do okolia," hovorí Daloš.
Prešli sme okolité remízy a odpadky zavesené na kríkoch i stromoch, ale aj prikryté haluzami naznačujú, že brigádu už zrejme nerobili dávno. Podľa riaditeľa Kopaničiarskej odpadovej spoločnosti Ing. Ján Lehotaya to bolo aj preto, že do chotára nemali ako vstúpiť.
„Bol rozmoknutý, mali by sme problém s technikou, ktorá zváža vrecia s odpadom. Pomoc máme prisľúbenú a vo vhodnom čase zber úletov uskutočníme," povedal. „Niekoľkokrát v roku nám so zberom úletov pomáha aj obec Rakovice prostredníctvom členov športových oddielov. Touto formou čistotu priebežne zabezpečujeme aj na skládke v Kostolnom," dopĺňa.
Skládke by však podľa Surovčíka v prvom rade pomohlo, keby ju obohnali vyšším plotom alebo mechanicky zabezpečili proti úletom. Na otázku, prečo smetisko nemá plot, ktorý by zabránil rozptylu igelitov do okolia, riaditeľ Lehotay argumentuje: „Máme aj siete na zachytenie úletov na vyšších stojanoch, ako je oplotenie skládky, no zo skúsenosti vieme, že neplnia plnohodnotne funkciu, pretože pri veternom počasí a vlastnej termike skládky ľahké odpady lietajú do niekoľkonásobnej výšky, ako sú samotné záchytné siete. Náletom teda takýmto spôsobom nedokážeme zabrániť, zostáva len pravidelný mechanický zber."
Možno by sa však prevádzkovatelia skládky mohli inšpirovať skúsenosťami kolegov. Zistili sme, že napríklad v Chudej Lehote proti lietajúcemu odpadu použili mechanické zahŕňanie zeminou. „Musel by fúkať naozaj veľmi silný vietor, aby sa igelity zo smetiska dostali až do okolia obce," povedala nám tamojšia starostka Iveta Poluchová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava