História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (5)

  • Nezaradené
  • 15. apríla 2009, 09:45
  • Autor:Michal Serbin

V januári 1959 sa na vrchol rebríčka dostala skupina Platters so Smoke Gets In Your Eyes, neskôr naspievanou Bryanom Ferrym z Roxy Music. V USA mali na vrchole tri skladby, pričom predaj ich štyroch hitov prekročil milión kusov. Od roku 1958 interpreti bielej pleti ako Diamonds, Crewcuts, Elegants alebo Mystics začali interpretovať bielu obdobu doo-wopu.

Najväčšiu popularitu získal súbor Dion and The Belmonts a jeho miliónové hity A Teenager In Love Runaround Sue a The Wanderer. V rokoch 1981 a 1982 sa gramofónová spoločnosť Ambient Sound pokúsila obnoviť ako revival doo-wopový štýl. Napriek snahe súborov Capris, Harptones alebo Moonglows nebol dosiahnutý očakávaný úspech u poslucháčov.


Na začiatku vývoja rock and rollu vystúpil do popredia prúd populárnej hudby nazývaný A Cappella založený na speve jedinca alebo vokálneho súboru bez hudobného sprievodu. V roku 1955 mala skupina Nutmegs hity v podobe piesní Ship Of Love a Story Untold. V 70. rokoch uspela pieseň Gaudette v tomto štýle v podaní Steeleye Span a v 80. rokoch Only You v podaní Flying Pickets.
V polovici 50. rokov sa v USA objavil hudobný štýl označovaný ako Tex-Mex, ktorý sa pohyboval na rozhraní country a rock and rollu a pochádzal z texaskeho mesta San Antonio. Charakteristicky znejúca hudba bola ovplyvnená mexickým folklórom. Dominovali v nej husle, akordeón a organ. Za prvého predstaviteľa tohto žánru bol považovaný Buddy Holly, nar. 7. 9. 1936 v texaskom Lubbocku, ktorý predčasne zomrel pri leteckom nešťastí vo februári 1959.


Jeho umiernený spevácky prejav s prvkami country a južanského texasko-mexického štýlu mu zabezpečili výhradné postavenie medzi interpretmi a vplyv na celú generáciu spevákov. Samotný Paul McCartney od roku 1976 organizoval vo Veľkej Británii Týždeň Buddyho Hollyho a stal sa vlastníkom vydavateľských práv na jeho piesne. Dokonca v roku 1963 v Manchestri vznikla skupina, ktorej členovia na počesť speváka prijali názov Hollies.


Najvýznamnejšou osobnosťou tohto žánru sa stal Dough Sahm, nar. 6. 11. 1941 v San Antoniu – gitarista, spevák a vedúca osobnosť skupiny Sir Douglas Quintet. Úspech zaznamenala už ich debutová skladba She’s About A Mover s výrazným organovým riffom, ktorá v máji 1965 skončila v USA na trinástom mieste. V 70. rokoch nahrával ako sólista a v 80. rokoch so skupinami The Almost Brothers a Texas Tornados.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel