Veľkonočné tradície: Nové verzus staré

  • Nezaradené
  • 13. apríla 2009, 17:09
  • Autor:Michal Petruška

Na Kúpeľnom ostrove mohli v nedeľu popoludní deti do deväť rokov zbierať čokoládové vajíčka, ktoré do trávy ukryl veľkonočný zajac. Tradícia udomácnená v USA a západnej Európe je rodovo neutrálna a tak predovšetkým dievčatám mohlo aspoň na čas prestať byť ľúto, že veľkonočné vajíčka sú u nás určené predovšetkým chlapcom.

Druhý ročník Hľadania veľkonočných vajíčok (Easter Egg Hunt) si nenechalo ujsť asi 500 detí. Organizátori pre ne prichystali 1600 umelohmotných vajíčok s hračkami a sladkosťami vo vnútri a viac ako 200 čokoládových vajíčok a zajacov. Špecialitou aktuálneho ročníka bolo 40 zlatých vajíčok, v ktorých sa ukrývali milé prekvapenia od sponzorov – lístky do kina, na vláčik či procedúry do kúpeľov.
Netradičnú akciu na Kúpeľnom ostrove zachytil na video Martin Palkovič.


Na Hubine sa zase v nedeľné popoludnie deti v sprievode rodičov oboznamovali s tradíciou „tradičnej“ Veľkej noci. Organizátori z občianskeho združenia Marhát nachystali pre záujemcov aj z okolitých dedín a Piešťan súťaže v dopletaní šibákov, vyfukovaní vajíčok či ochutnávku tradičných domácich špecialít a vína. Deti si zase zasúťažili v behu s vyfúknutým vajíčkom na lyžičke. Počas prestávok v programe mohli sledovať ako sa maľujú či brúsia veľkonočné kraslice alebo pletú šibáky.
Umenie Brúsenia kraslíc prítomným predviedla Danka Miháliková, zatiaľ čo jej sestra sa venovala klasickému maľovaniu farbami. Otec oboch sestier Jaroslav Mihálik zase predviedol chlapcom umenie pliesť šibáky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín