Stromy na Teplickej obnovu neprežijú

  • Nezaradené
  • 12. apríla 2009, 09:38
  • Autor:

Mesto bude na rekonštrukciu Teplickej ulice žiadať financie z eurofondov. Pôvodne sa predstavitelia mesta rozhodovali medzi dvomi možnosťami. V hre bola aj obnova Štefánikovej ulice. Pretože výzva umožňuje v tomto roku podať len jednu žiadosť na regeneráciu centrálnej mestskej zóny, prednosť dostala naša najfrekventovanejšia tepna.

„V prípade Štefánikovej by išlo len o krátky úsek od evanjelického kostola po Námestie 1. mája," zdôvodňuje rozhodnutie mesta vedúca referátu stratégie Erika Chudá. Rekonštrukcia Teplickej ulice si vyžiada približne dva milióny eur (60 mil. korún).
Podľa doterajších podmienok malo mesto spolufinancovať päť percent z tejto sumy. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja však zmenilo metodiku, a ak projekt prejde výberom, z eurofondov dostaneme zrejme len polovicu, zvyšok pôjde z mestskej kasy.
Vedúca odboru správy Eva Pobjecká nám povedala, že otázka spolufinancovania mesta nie je zatiaľ celkom jasná. „Dali sme dotaz na ministerstvo, lebo zmena z päť na 50 percent je dosť závažná a nevieme, či sa týka celého projektu, alebo iba komunikácie."
Okrem rekonštrukcie cesty projekt rieši aj parkovacie miesta, bezbariérové chodníky, nové verejné osvetlenie s úspornými žiarivkami, lavičky, autobusové zastávky, odpadkové koše či stojany na bicykle. Žiadosť musia podať na MVRR SR do 13. júla 2009. Ak ju schvália, práce by mohli začať asi v polovici budúceho roka.
Za obeť doprave na Teplickej ulici padne časť stromov a o trávnikoch mesto neuvažuje. „Požiadavka zadávateľa (mesto) bola v maximálnej miere využiť plochy na vytvorenie parkovacích miest," uviedol spracovateľ projektu Igor Ševčík zo spoločnosti Argus Trenčín. Na ulici podľa neho vznikne 56 pozdĺžnych parkovacích miest, niektoré vyhradené pre zásobovanie, počet stromov sa zníži zo súčasných 75 na 65.
Vedúca odboru správy mesta hovorí, že projekt bol ťažkým kompromisom medzi zachovaním stromov a bezpečnosťou dopravy. „Najskôr sme chceli ponechať pôvodnú zeleň.
Záver je však taký, že celé stromoradie vymeníme a vysadíme nové dreviny, ktoré budú lepšie ošetrené," dodáva Eva Pobjecká. Pôjde o druh Acer platanoides Cleveland – javor mliečny, kultivar Cleveland. ň
Po inventarizácii stromov totiž dendrológovia zistili, že väčšina z nich je chorých alebo majú narušené korene, naklonené kmene. Zdravých jedincov našli iba sedem, ktoré podľa E. Pobjeckej presunú na iné, zatiaľ neurčené miesto.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava