Piešťany nemajú sociálne byty

  • Nezaradené
  • 12. apríla 2009, 09:18
  • Autor:A. Drahovská

V minulom čísle PT sme sa zaoberali prípadom dôchodcu, ktorý prišiel o byt a zostal odkázaný na rodinu. Svoju situáciu demonštroval aj pred radnicou, nájomné v nájomnom byte by však neutiahol. Aká je v Piešťanoch možnosť pomôcť ľuďom, ktorí stratili strechu nad hlavou a nechcú zostať na ulici?

Vedúca mestského odboru služieb Silvia Mezovská nám povedala, že mesto sociálnymi bytmi nedisponuje. Z pôvodných štátnych bytov zostalo mestu 44, z toho dva sú nižšej kategórie.
Ďalších dvadsaťtri sa nachádza v novopostavenej bytovke na Čachtickej ulici. Spravuje ich Bytový podnik Piešťany. Podľa jeho konateľky a zároveň poslankyne mestského zastupiteľstva Evy Kollárikovej (Smer-SD) sociálne byty v Piešťanoch ani neexistovali, lebo ideou bolo predať štátne byty nájomníkom do vlastníctva.
Získať nájomný byt od mesta môže v súčasnosti iba žiadateľ, ktorý nevlastnil a nevlastní žiadnu nehnuteľnosť, mal v posledných troch rokoch trvalý pobyt v meste a zarobí viac ako jedenapolnásobok a menej ako trojnásobok životného minima. Bývať v ňom môže najviac desať rokov.
Takéto podmienky sú podľa referentky pre bytovú oblasť Tatiany Kubovej stanovené zákonom a žiadosti z poradovníka vyberá komisia. Na nájomné mesto neprispieva, občan v hmotnej núdzi však môže dostať príspevok na bývanie od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
Primátor Remo Cicutto tvrdí, že ak vznikne potreba sociálneho bývania, budú o nej uvažovať: „Záleží aj od finančných prostriedkov." Na marcovom mestskom zastupiteľstve padol návrh prerobiť na sociálne byty budovu Lesoprojektu, ktorú mesto kúpi. „Je to jedna z variant jeho využitia," hovorí primátor. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o tom, na čo bude budova použitá, kým ju mesto nemá v majetku. 

V Trnave či Viedni to ide


Mesto Trnava peniaze na stavbu bytov získava od štátu alebo z eurofondov. Okrem sociálneho bývania stavajú byty aj pre mladé rodiny. Podľa hovorcu mesta Pavla Tomašoviča zatiaľ sa im darí a každý rok postavia nejakú bytovku. Nových nájomných bytov majú 152, z nich časť tvoria ubytovne, byty nižšej kategórie a bývanie pre mladé rodiny.
Pri ubytovniach mesto prispieva na nájomné približne do výšky 70 percent prvé tri roky, ale zároveň tlačí na nájomníkov, aby si riešili situáciu s bývaním sami. Dobrým príkladom sociálneho bývania je sídlisko Neue Donau vo Viedni. Viedeň má asi 220-tisíc sociálnych bytov.
Ich výstavbu financuje z fixnej časti dane z príjmu, budujú ich neziskové bytové družstvá. Nájomné je prísne regulované. Domácnosti s nízkymi príjmami musia dosiahnuť istú hranicu, pri strate zamestnania však o bývanie neprídu. V sociálnom bývaní sú zmluvy kontrolované a zaručujú, že nedochádza k zdieraniu ubytovaných. Nájomné zmluvy môžu byť tiež dedené deťmi nájomníkov v danom byte. (Zdroj: Vedecký časopis Nehnuteľnosti a bývanie).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava