Piata Foto Session s profíkom Matúšom Zajacom

  • Nezaradené
  • 12. apríla 2009, 10:24
  • Autor:Viera Dusíková

V nedeľu 4. apríla sa v Kursalone už od rána skloňovalo slovo fotografia. V poradí už piata Foto Session, ktorú organizoval Piešťanský fotoklub, bola zaujímavá nielen desiatkami vystavovaných fotografií v centre Piešťan, pomedzi ktoré sa pohyboval aj pašiový sprievod, či vernisážou trnavského fotoklubu Iris, ale najmä rozprávaním skúseného profesionála Matúša Zajaca, „panoramatika“ Igora Šperku i domáceho člena fotoklubu – Martina Štepku.

Martin sa so svojimi kolegami podelil o farebný priestor v digitálnej fotografii aj o techniku kalibrovania. „Zvláštnosťou tohto ročníka stretnutia fotografov boli sférické panorámy Igora Šperku," uviedol organizátor podujatia Martin Ondko. „Mňa zasa zaujalo rozprávanie Matúša Zajaca, fotografa a editora časopisu Týždeň.
Bola to motivujúca prednáška, mnohí kolegovia sa na nej dozvedeli, ako Martin vyberá fotku do časopisu. Ide to dvomi spôsobmi. Buď cez agentúru, alebo na akciu pošle vlastného fotografa, ktorého presne inštruuje, čo a koho má nafotiť. Potom sa nemôže stať, že by došlo k nejakému veľkému nedorozumeniu," podelil sa o svoje zážitky z akcie Piešťanec Tomáš Hudcovič.
Zajac okrem predstavenia vlastnej portrétovej fotky a dokumentárnej fotografie porozprával aj o práci editora, artdirectora a predstavil projekty s názvom Emigranti.
Záujemcovia si mohli pozrieť aj jeho tvorbu nahranú na DVD nosiče. Popoludní sa okrem príjemnej nedeľnej prechádzky pomedzi voľne inštalované fotografie v centre Piešťan účastníci Foto Session dozvedeli aj termín Park Fota Piešťany 2009. Bude v sobotu 19. septembra.
Organizátori súťaže Piešťanský FotoKursalon vyhlásili tohtoročnú súťaž, opäť sa do nej budú môcť prihlásiť všetci, ktorým učarovalo cvaknutie spúšte – samozrejme, že tej fotografickej. „Držíme sa dobrej tradície, aj tento rok budú súťažiaci bojovať O cenu primátora Piešťan. Získa ju ten fotograf, ktorý zhotoví najlepšiu snímku z prostredia nášho mesta," dodáva Martin Ondko.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav