Čo so smeťami, keď kontajner nestačí?

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2009, 14:10
  • Autor:

Chcel by som sa dajako dopátrať, ako sa vlastne majú veci s komunálnym odpadom. Bývame v rodinnom domčeku s dvoma izbami, miniatúrnym dvorom, kde parkujeme miniatúrne auto.

Asi pred dvoma rokmi mi z ničoho nič, bez predchádzajúceho upozornenia, vymenili 240-litrovú smetnú nádobu na netriedený odpad za 120-litrovú a zvesela začali vyvážať smeti len raz za dva týždne.
(V lete síce raz za týždeň, ale to na taký malý smetiačik aj tak nestačí.) Doma sme štyria, čiže musím zaplatiť 4 x 21,90 eur, čo je spolu 87,60 eur (2639 Sk). Dnes som bol u bohov na Mestskom úrade v Piešťanoch, že potrebujem väčší smetiak.
Nehrozí, vraj až od päť ľudí na domácnosť. Neviem, čo to je za haluz, veď potom piatim ľuďom zasa len nebude stačiť ani 240-litrová nádoba. Nevadí, hovorím si, že doplatím aj za tú piatu neexistujúcu osobu… nedá sa.
Samozrejme, začali na mňa vyskakovať, že si mám požiadať o nádoby na triedený odpad. Ale kam ich mám dať, to nepovedali. Možno na strechu. Na ulicu ich nedám, pretože hneď vedľa je nočný pub, a už sa mi trikrát stalo, že keď som večer smetiak vyložil, ráno už bol krásne prevrátený a vysypaný.
Samozrejme, smetiari ho predsa nebudú zdvíhať zo zeme a upratovať. Auto parkovať na ulici tiež nebudem. Nejaký nedorastený dobrák nemal v kúpeľni zrkadlo, tak si odtrhol obidve spätné. Tiež to čosi stálo. A aj tak ten triedený odpad sypú do jedného auta.
Keď musím za smeti platiť pomerne veľké peniaze, prečo sa musím po večeroch, ako nejaký kmín, zakrádať so smeťami ku kontajnerom na sídliskách. Mimochodom, na sídlisku sa môžete so smeťami otáčať nonstop a nikomu to neprekáža.
Tiež majú dvojaký meter. Nedali by sa opäť po meste rozmiestniť veľké kontajnery? Keď sa mohla pešia zóna prerobiť dvakrát (každý Zeus chce zarobiť), na tie kontajnery by sa hádam našlo. Takže suma-sumárum: Väčší kôš – nedá sa. Doplatiť za väčší kôš -nedá sa. A vlastne ani už nič nechcem, je mi z tohto zle. Budem držať hubu, krok a prežijem ďalší rok!
S preplneným odpadovým košom vás zdraví Juraj „Julto" Hromada
Treba triediť a požiadať o výnimku
S otázkou, čo robiť, ak sa vám odpad nezmestí do pridelenej nádoby, sme sa obrátili na Jána Baranoviča, šéfa odboru životného prostredia na mestskom úrade. 
Ten v podobných prípadoch, ako opisuje náš čitateľ Juraj Hromada, odporúča v prvom rade požiadať o nádoby na separovaný zber plastov a papieru, bioodpadu a tetrapakov.
Bez toho, aby obyvatelia domu odpad separovali, bude akákoľvek ich žiadosť o väčšiu nádobu neúspešná. „Ak zaznamenáme žiadosť o väčšiu nádobu, vykonáme niekoľko kontrol obsahu smetnej nádoby pred vyprázdnením, aby sme zistili, či je odpad v nej vyseparovaný.
Ak obyvatelia skutočne separujú a smetná nádoba im i tak nestačí, je možné udeliť dočasnú výnimku. Ide najmä o domácnosti, kde je starý človek alebo viac malých detí, ktorých plienky naozaj tvoria významnú časť neseparovateľného odpadu," hovorí J. Baranovič.
Dostať väčšiu nádobu na odpad na základe zaplatenia poplatku za „fiktívnu" piatu osobu v domácnosti podľa neho neumožňuje zákon.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava