Nespokojnosť so zákonmi demonštrovali pred radnicou

  • Nezaradené
  • 31. marca 2009, 09:29
  • Autor:Michal Petruška

Dôchodca Dušan Dubovský (68)sa pravdepodobne už dnes vysťahoval z bytu, o ktorý prišla jeho rodina za zaujímavých okolností. Upozorniť na ne médiá a verejnosť prišiel jeho brat Ľubomír Dubovský (63) pred mestský úrad v pondelok 30. marca, teda deň pred vypršaním nájomnej zmluvy.

„Bratovi končí nájom 31. marca, potom sa musí vysťahovať alebo dobrovoľne alebo nasilu. Prišiel som sem preto, aby som na prípad upozornil ľudí, aby sa podobná situácia neopakovala,“ hovorí Ľubomír Dubovský. „Keby som nežil, môj brat sa stane bezdomovcom, o byt nás totiž pripravili tak, že ani na náhradné ubytovanie nemáme nárok,“ pokračuje.
Byt mu vyfúkli
Dnes invalidný dôchodca Dušan Dubovský býval v dome na Kukučínovej ulici spolu s matkou v nájomnom byte. Po revolúcii sa majiteľmi domu stali traja noví vlastníci. Majiteľ, ktorý vlastnil byt obývaný Dubovskými, ponúkol nájomníkom v roku 1993 odpredaj bytu za 150 tisíc korún, s čím súhlasili. Uzatvorili spolu dokonca zmluvu o budúcej zmluve a čakali, kým nový majiteľ získa list vlastníctva.
„Po získaní listu vlastníctva zašiel majiteľ do advokátskej kancelárie jednej piešťanskej právničky, aby pripravila kúpno-predajnú zmluvu, ktorú sme mali podpísať.
Zrazu však bolo všetko inak. Byt sa zrazu rozhodol predať akémusi pánovi z Maduníc, ktorý ho neskôr daroval práve tej právničke, ktorá transakciu pripravila,“ opisuje nevydarený pokus o kúpu bytu Ľubomír Dubovský.
Právnička nám informáciu, že k bytu sa dostala darovacou zmluvou od čerstvého kupca, potvrdila. „Nevidím na tom nič zvláštne. Vy áno?" reagovala na našu otázku, prečo jej niekto daroval lukratívny byt v centre.
Nová majiteľka bytu sa podľa Ľ. Dubovského hneď po jeho získaní snažila nájomníkov vysťahovať. Po viacerých súdnych rozhodnutiach a odvolaniach sa jej to podarilo. „Náhradné ubytovanie ponúkla bratovi v dome, ktorý sa práve predával a nájomné bolo vo výške šesťtisíc korún, brat bral dôchodok 6200 korún.
Z oboch dôvodov sme teda odmietli túto ponuku. Súdu to však stačilo, povinnosť si splnila a ďalšiu šancu na náhradné bývanie sme stratili, také máme zákony."
Pomôže mu sám
Pred mestský úrad prišli bratia Dubovskí preto, že základnú chybu podľa nich spravil niekdajší národný výbor v roku 1955, keď byt rodine pridelil. „Dnešná radnica je následníkom MNV a mohla by teda niečo k prípadu povedať.
Úrad má tiež väčšiu silu ako občan, ak by chcel niečo urobiť. Občan súdnymi spormi nedosiahne nič. Chcem však tento prípad zviditeľniť, aby na ulici neskončili aj ďalší ľudia.
Mesto totiž nemá možnosť pomôcť nám, nemá sociálne byty, a ani nájomné v nájomnom byte by brat nezvládol. Jediné riešenie tak bude vziať si brata k sebe," uzatvára Ľubomír Dubovský. Informáciu o tom, ako môže či nemôže podobné prípady mestský úrad riešiť, vám prinesieme na budúci týždeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav