Zastavajú polia nad Červenou vežou

  • Nezaradené
  • 29. marca 2009, 11:38
  • Autor:Michal Petruška

Na poliach nad obcou Banka sa pripravuje veľká investícia. Nové rodinné domy, hotely a wellness centrá by mali vyrásť na poliach v lokalite Hrubé Trstiny a Podvorné. Ide o priestor po ľavej aj pravej strane Beethovenovej aleje, ktorá vedie od Červenej veže k Bakchus vile.


Piešťanci lokalitu poznajú možno vďaka Šarkaniáde, ktorá si na týchto miestach našla miesto.

Vily a kúpeľné domy v zeleni


Približne polovica z 25 hektárov pozemkov sa nachádza vo vnútornom kúpeľnom území, pre ktoré platia obmedzenia. Na pozemku otočenému k obci tak nebudú môcť byť obytné domy.
„Územie sa skladá z dvoch lokalít – jedna bude oddychová (relaxačná), s hotelovými komplexmi, spa a wellnessom. V druhej (otočenej k Ratnovciam) vyrastú mestské vily a samostatne stojace rodinné domy.
Obidve časti bude oddeľovať a zároveň spájať rozsiahla zelená alej, ktorá spĺňa účel oddychovej pešej zóny s množstvom zelene a stromov," hovorí o plánoch Martin Sukop zo spoločnosti Beethovenova alej, s.r.o.
Začiatok stavebných práv bude závisieť od majetkovoprávnych vysporiadaní pozemkov pod budúcou cestou. Plánovanie výstavby projektu sa bude odvíjať od získania všetkých potrebných povolení.
Dnes prebieha proces zmien a doplnkov územného plánovania. Predpokladaný termín na územné rozhodnutie je prelom rokov 2009/2010 a následne šesť mesiacov po tomto povolení sa plánuje realizácia projektu. V súčasnosti prebieha tender na architekta celého projektu.
„Spoločnosť Beethovenova alej nás požiadala o schválenie zmien a doplnkov územného plánu obce. Chceli posunúť časový horizont, v ktorom by sa lokalita mala zastavať. Začať chcú totiž čo najskôr.
Zmenu plánu poslanci odsúhlasili 2. marca 2009, no so stavbou sa nezačne skôr, ako bude vyriešený prístup k pozemkom," približuje plány investora starosta Banky Jaroslav Janeček. Práve prístup k pozemkom je najväčším problémom, ktorý bude musieť spoločnosť Beethovenova alej vyriešiť.

Prvoradá je cesta


Súčasná cesta vedúca na Červenú vežu z Ratnovskej cesty ako-tak stačí obslúžiť doterajších obyvateľov a prevádzky. Zosilnená premávka a stavebné stroje by ju už úplne zničili. „Máme tri možnosti.
Spraviť cestu popri cintoríne, z Topoľčianskej cesty za dedinou pred záhradami alebo z Ratnovskej cesty. Územný plán obce pritom vyžaduje napojenie v dvoch bodoch," hovorí Sukop.
Najmenej náročnou je zrejme možnosť viesť cestu na kopec popri cintoríne. Na križovatke s odbočkou do Moravian nad Váhom by tak vznikol kruhový objazd s novou odbočkou. Vybudovať cestu k dnešnej Beethovenovej aleji cez terén ponad obec bude náročnejšie.
V oboch prípadoch je však druhým bodom napojenia budúci južný obchvat Piešťan v priestore nad Sĺňavou. „V okolí cesty zostane 30 metrov široký zelený pás stromov a kríkov, takzvaný biokoridor. Aj výstavba domov a hotelov by mala rešpektovať doterajší ráz a charakter Červenej veže.
Pôjde o bývanie v zeleni, čomu je prispôsobený schválený index zastavanosti aj výška budov. Bez cesty však nebude nič," prízvukuje starosta Banky prioritu projektu. Samotná výstavba by mala byť realizovaná v etapách. Dokončenie prvej etapy projektu predpokladá spoločnosť v roku 2013.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav