Smeti musia počkať, čo však so psami?

  • Nezaradené
  • 29. marca 2009, 11:30
  • Autor:(pet)

V závere marcového rokovania mestského zastupiteľstva otvorila poslankyňa Eva Wernerová (Strana zelených) aj tému neporiadku a smetí v meste. Sneh podľa nej odkryl množstvo nečistôt a spýtala sa teda, či by s ich odprataním nemohli pomôcť nezamestnaní.

Prednostka mestského úradu Denisa Bartošová ju informovala, že podobnú žiadosť už adresovali Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a nezamestnaní by sa v rámci aktivačných prác mali pustiť do roboty od apríla.
Keďže sme prednedávnom písali aj o nečistote, ktorú majú na svedomí nesvedomití psičkári, čo neupratujú po svojich miláčikoch, spýtali sme sa náčelníka mestskej polície Marcela Mihalika, čo v tomto smere robia jeho muži.
Priznal, že v tejto veci sa im zasahuje a dokazuje priestupok mimoriadne ťažko a polícia by privítala pomoc občanov vo forme konkrétnych oznámení a výpovedí. Za celý minulý rok udelili mestskí policajti len 15 pokút za znečistenie verejného priestranstva psími výkalmi. Sankciu, ktorú sú oprávnení policajti nedbanlivým psičkárom udeliť, môže dosiahnuť výšku 30 eur.

Piešťany by sa mali volať H…..y


Nedá mi, aby som nezareagovala na editorial z PT 11 /2009. Je to vec, ktorá ma najviac v našom meste hnevá. Piešťany by sa mali volať H…..y.
Bývam na sídlisku pri bývalej Tesle, a keď idem von, dvíha sa mi žalúdok, kopy priamo pod oknami. Tí „milovníci zvierat" sa ani neunúvajú ísť ďaleko, pokojne stačí aj pod vlastné okná, neskutočná nekultúrnosť a arogancia. Povedať nemôžete nič, lebo by ste si to našli pred dvermi.
No a teraz návrh na získanie prostriedkov pre mesto, veď na pokutách by sa dalo krásne zarobiť. Poriadku naučí len represia. Stačí párkrát ráno postaviť mestských policajtov za roh a hneď by bol poriadok. No, ale to by musel niekto chcieť tento problém riešiť. Nemusí byť na túto tému verejná diskusia v novinách, teší ma, že to štve aspoň vás. Prosím o anonymitu mojej osoby, psičkári sú najbezohľadnejší ľudia. Hlavný je u nich PES, ľudia ich nezaujímajú a pomstili by sa mi.
(meno pisateľky máme v redakcii)

Často zbieram aj po iných psoch


Som zanietená psičkárka, sama som si všimla neuveriteľné množstvo exkrementov a neporiadok nielen na trávnikoch, ale aj na chodníkoch. Avšak všeobecné obvinenie, že nikto po svojom psovi nezbiera, sa ma dotklo.
Uvedomujem si, že večné spory psičkárov a nepsičkárov neskončia nikdy, no tak ako poriadkumilovným a čistotným nepsičkárom prekážajú exkrementy, takisto prekážajú aj nám, uvedomelým psičkárom. A nie iba tie, ale každému normálnemu človeku musí byť nevoľno pri tom množstve odpadu na zemi.
To, že odpad po svojom psovi pozbieram, je pre mňa samozrejmosť. Častokrát zbieram aj po iných psoch, pretože mi nie je príjemné, keď idem upratať po vlastnom psovi a po pár krokoch stúpim do ďalších dvoch „odpadkov".
Vo vrecku nosím minimálne 2-3 vrecúška, pre istotu. Osvetu šírim už len tým, že s plným vreckom v ruke prejdem pol mesta, kým nájdem kôš na odpadky. A to nehovorím o koši na psie exkrementy, ale o normálnom, obyčajnom koši na odpadky. Vidím znechutené tváre ľudí, keď zbieram, keď to nesiem. Ja som si už zvykla, ale k osvete a tlaku, ktorý spomínate, to naozaj neprospieva.
Na zemi je plno iných odpadkov, počnúc všadeprítomnými ohorkami od cigariet, končiac PET fľašami, častokrát odhodenými v igelitkách. Nebola by aj tu potrebná osveta a tlak? Každý by sa mal v prvom rade zamyslieť sám nad sebou a začať od seba a svojho okolia. Komu sa páči ten neporiadok v uliciach a na trávnikoch?
Nemyslím si, že ľudia sa delia na psičkárov a nepsičkárov, ale na uvedomelých a tých ostatných. Inak by sa nestalo, že zatiaľ čo ja čakám s vrecúškom natiahnutým na ruke, kým sa môj pes vyvenčí, aby mi z balkóna vynadal pán, prečo nejdem so psom niekam inam a vzápätí odhodil ohorok z cigarety na trávnik vedľa, medzi ďalšie stovky ohorkov. Mimochodom, mám ísť kam so svojím psom? To je už ale ďalšia téma.
Lucia Valentovičová

Kde sú okrskári?


Máte pravdu s tými exkrementmi. Je drvivá väčšina lajdákov, čo sa nezohnú a ešte nechajú voľne pobehovať psíkov hocikde, aj keď to nie je dovolené. Ja teda všade nosím (v nohaviciach, teplákoch…) igelitové vrecko (netreba so mnou rozhovor).
Platíme v panelákoch trikrát viac ako v rodinných domoch, ale aj oni nemajú čisté svedomie a chodia ich venčiť von z domu. Mestská polícia je načo??? Okrskári – ani ich nie je vidieť napríklad na Trajane? Väčšina majiteľov vôbec za psa neplatí a ešte znečisťuje okolie.
Jaro Vrábel

Pokutovať kamarát-nekamarát


Hlásim sa k tým, čo si už 12 rokov (odkedy moja prvorodená pri prvých svojich krokoch šľapla do …)zbierajú po svojom psovi. Moje vrecká sú plné h…sáčkov, veď po pečive či zelenine je ich doma dosť.
Po roztopení snehu je to naozaj nechutné, na chodníkoch, trávnikoch, pri školách, škôlkach. .. Keď upozorním tiež venčiaceho, buď povie, že platí dane, nech sa stará mesto, alebo ma pošle rovno do … preč.
Ale najhorší sú tí, čo venčia psa voľným vypustením do „svojho" revíru – veď si ho obehne a pekne sa vráti. A medzitým urobí, čo potrebuje – na lampe pred naším domom alebo na našej bráne, keď sa mi hára fena.
Iná vec je, že často si nesiem v sáčku domov produkt (do vrecka ho predsa nestrčím) aj niekoľko ulíc, lebo ak práve nie je deň vývozu smetí, smetnú nádobu nenájdete. Mestskí policajti by mali pokutovať kamarát-nekamarát a bolo by.
Judita Štorková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava