Referent s falošnou kartou asi zmení „flek“

  • Nezaradené
  • 29. marca 2009, 10:18
  • Autor:Michal Petruška

Kauzou referenta útvaru hlavného kontrolóra mesta M. S., ktorému mestská polícia zadržala falošnú pakovaciu kartu pre invalidov, sa zaoberá už aj vedenie radnice.

Zamestnanec mestského úradu skončí zrejme s pokutou a bude tiež preradený na iné pracovisko.„Je zarážajúce, aby zamestnanec verejnej správy takto konal, zvlášť keď je z útvaru hlavného kontrolóra. Keď som sa o prípade z vašich novín dozvedel, žiadal som od dotyčného vysvetlenie.
Povedal mi, že kartu si sám nevyrobil a nepoužil ju, mal ju v aute iba položenú. Z pozície pracovno-právnych vzťahov nemám priestor, aby som ho postihol, keďže vec nevykonal ako zamestnanec mestského úradu či v pracovnej dobe. Určite však nejaký postih bude, minimálne finančný, ak mi to zákon dovolí, a budem sa snažiť preradiť tohto zamestnanca na iné pracovisko," povedal nám k prípadu primátor mesta Remo Cicutto.
Pred týždňom sme na základe informácií od náčelníka mestskej polície Marcela Mihalika napísali, že priestupkové oddelenie mestskej polície požiadalo vydavateľa týchto kariet o vyjadrenie, či ide o v prípade zadržanej napodobeniny karty o priestupok alebo trestný čin.
Krajský úrad práce, sociálnych vecí a rodiny mal podľa Mihalika vec uzavrieť s tým, že sa nič nestalo. Po ďalšom našom pátraní po texte takéhoto zdôvodnenia sme však zistili, že podobná otázka na úrad práce nesmerovala. O tom, že v prípade napodobeniny parkovacej karty pre invalidov nejde o pozmeňovanie verejnej listiny, rozhodlo priestupkové oddelenie mestskej polície.
Keďže zákon definuje verejnú listinu ako písomnosť vydanú na základe zákona štátnym orgánom, ktorá zakladá nejaké práva či povinnosti, požiadali sme o stanovisko aj Miloša Tamajku, riaditeľa piešťanského úradu práce, ktorý originály kariet vydáva.
V stanovisku, ktoré nám zaslal, však na otázku, či ide v prípade parkovacích kariet o verejnú listinu, neodpovedal. Kontrolnú a sankčnú činnosť pri používaní kariet majú podľa neho v kompetencii iné orgány. Na tie sa piešťanská mestská polícia predsa len obráti, pretože aj podľa primátora mesta R. Cicutta ide o verejnú listinu.
„Ako laik tiež súhlasím s názorom, že ide o verejnú listinu, keďže ju vydáva štátny orgán na základe zákona. Prípad napodobeniny parkovacej karty sa tak po mojej konzultácii s náčelníkom mestskej polície – postúpi štátnej polícii, aby preverila, či nedošlo k porušeniu zákona – sfalšovaniu alebo pozmeneniu verejnej listiny," informoval nás v piatok popoludní primátor.
Šéf radnice tiež ocenil postoj mestských policajtov v teréne, ktorí spoznali vo vinníkovi zamestnanca mesta a predsa vec riešili nekompromisne a čestne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj