Koniec vlády Moreny v Krakovanoch

  • Nezaradené
  • 23. marca 2009, 15:53
  • Autor:Ivana Murínová, foto: (im/vd)

Každý, kto v nedeľu 22. marca navštívil o pol tretej poobede Krakovany, mohol byť svedkom tradičného vyháňania Moreny z dediny, sprevádzaného skupinkou spievajúcich detí z Detského folklórneho súboru Krakovanček.

A pritom spievali: "Morenenaka krásna, kdes husičky pásla, tam pri Bukovince, v drobnej jatelince, Morena. Nové leto ide, radujte sa lude, ludé sa radujú, pesničky spievajú, Morena…."


Po náročnom zapaľovaní sa konečne podarilo, aby táto dlho odolávajúca slamená bábka vzplanula ohňom a počas neutíchajúceho spievania ju Krakovanci vhodili do zurčiaceho potoka.


Nasledoval návrat do kultúrneho domu, kde sa konali veľkonočné trhy, ozvláštnené detským tanečným vystúpením, po ktorom už dospelí debatovali pri sladkom koláčiku s kávičkou a rozoberali aktuálne novinky. Ich deťúrence sa zatiaľ učili zdobiť vajíčka alebo pliesť šibáky.
Na svoje si prišli aj tí, ktorí sa zastavili len na skok, pozrieť, či sa oplatí niečo kúpiť. Sortiment bol široký, od kraslíc a prútených košíčkov cez tanieriky, šálky až po rôzne dekoratívne predmety.
Mohli sme tiež vidieť, ako domáci tieto košíky a šibáky vyrábajú. Vládla pokojná nedeľná atmosféra, nikto sa nikam neponáhľal, všetci sa na chvíľu zastavili a užívali si sladké ničnerobenie alebo išli fandiť na neďaleké ihrisko, kde futbalisti hrali zápas.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj