Na „diablov“ čaká cigánska noc

  • Nezaradené
  • 22. marca 2009, 19:58
  • Autor:Viera Dusíková

Cigánski diabli sa v Piešťanoch opäť cítili ako doma. Publiku v Dome umenia predviedli osemdesiat minút temperamentnej rómskej i židovskej muziky, ale aj ľudové myjavské variácie pre cimbal či klasiku v podobe Montyho čardášu a energického Brahmsa.

Človek pritom nadobudne pocit, že títo siedmi chlapíci s jedinou nežnou ozdobou – violončelistkou Silviou Šarköziovou sa už so skladbami iba bavkajú ako deti na piesku.
Ich muzikantská virtuozita v kombinácii s vtipnými poznámkami moderátora Jozefa Farkaša by roztlieskala aj nazarytejšieho odporcu cimbalovej etno muziky.
Silvia okrem sláčika vzala do rúk aj mikrofón a zaspievala dve cigánske piesne a na záver obrusom prikryla oči svojmu manželovi Ernestovi. Ten sa nedal vyviesť z rytmu a paličkami si ťukal naslepo.
A keď jeho žienka prestrela obrus na cimbal, Ernest spustil Rozvíjej se poupátko bez jediného zaváhania. Jozef Farkaš pohotovo siahol na Silviinu kytičku a chvením znázorňoval rast poupátka – nezabudnuteľnú scénu z Pyšnej princeznej.
Aj v Piešťanoch, podobne ako v moravských mestách, kde Diabli uhranuli tamojšie médiá, či v zámku Hofburg na prestížnom plese s vyše dvomi tisíckami hostí z 30 štátov, si Šarköziho hudobníci zlízali lahodnú smotanu úspechu.
„Nechcem to zakríknuť, naozaj prežívame dobré časy," povedala v zákulisí usmiata Silvia. „Všetci sa tešíme na náš veľký aprílový koncert v Bratislave. Nazvali sme ho Cigánska noc, pretože sme dali dohromady veľký cigánsky orchester Slovenska zložený z muzikantov starých hudobníckych dynastií.
Okrem rakúskeho džezového gitaristu Harryho Stojku, českého džezmena Antonína Gondolányho, budapeštianskeho primáša stočlenného cigánskeho orchestra Buffó Rigó Sándora na Pasienkoch zaspieva aj naša osemročná Vanesska.
Verím, že sa nám všetko podarí a bude to Cigánska noc, ako sa patrí! Má byť veľkolepou oslavou Medzinárodného dňa Rómov."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav