Na Banke sa chystá stavebný boom

  • Nezaradené
  • 22. marca 2009, 19:15
  • Autor:Michal Petruška

Na Horných Rúbaniskách v obci Banka, teda na poli ležiacom pri futbalovom ihrisku oproti Kúpeľnému ostrovu, už nebude rásť jačmeň a pšenica. Spoločnosť Opera tu spolu so spoločnosťou Slovreisein plánuje vybudovať obytné domy, hotely a kúpeľnícke zariadenia.

Územný plán obce so zastavaním územia počíta, približne polovica pozemkov však leží vo vnútornom kúpeľnom území. „Ide o špecifickú lokalitu, je v nej zakázaná výstavba domov na bývanie. Mali by sa v ňom stavať len stavby, ktoré súvisia s kúpeľníctvom – hotely, liečebné a apartmánové domy," hovorí o obmedzeniach výstavby starosta obce Jaroslav Janeček.
Stavby v kúpeľnom území tiež nebudú môcť mať podzemné garáže, čo súvisí s ochranou prameňov. „Spoločnosť Opera vlastní tieto pozemky a je tiež investorom plánovanej výstavby. Požiadala preto obec o spracovanie územného plánu zóny. V súčasnosti tento územný plán zóny dokončujeme, " hovorí starosta obce.
Greta Sarkisian, vedúca odboru inžinieringu spoločnosti Opera, hovorí, že stavať by chceli už na jar 2010. „Zámerom predkladaného riešenia je využitie potenciálu lokality pre účely kúpeľníctva, rekreácie, oddychu, športu, cestovného ruchu a bývania v blízkosti mŕtveho ramena rieky Váh a Kúpeľného ostrova.
Na pozemkoch by mal vyrásť hotel s približne 180 izbami, reštaurácia, 15 apartmánových domov s asi 317 apartmánovými bytmi a 23 bytových domov s 219 bytmi. Spríjemniť bývanie novým občanom Banky by mali aj športoviská, park a obchodné priestory." Celkový objem investície dosiahne podľa Sarkisianovej 150 miliónov eur a prácu po dokončení výstavby tu nájde asi 60 ľudí, najmä v oblasti služieb.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav