Mestskí policajti vyrazili do ulíc s „papučami“ a pásmom

  • Nezaradené
  • 13. marca 2009, 09:42
  • Autor:Michal Petruška

Nový cestný zákon, ktorý platí od 1. februára dal mestským políciám väčšie právomoci, vďaka ktorým môžu aktívnejšie riešiť situáciu s nesprávnym a neoprávneným parkovaním áut či státím na chodníkoch.

„Po tom ako 16 rokov fungujeme, nám zákon konečne umožní riešiť dopravu v meste“, hovorí Marcel Mihalik, náčelník mestskej polície v Piešťanoch. Doteraz napríklad vodič zaberajúci parkovacie miesto bez lístka porušoval iba všeobecne záväzné nariadenie mesta a mestskí policajti tak nemohli žiadať o zistenie jeho identity štátnu políciu. Po novom sa už takýto vodič dopúšťa dopravného priestupku, čo zákon umožňuje mestskej polícii riešiť aj pomocou blokovacieho zariadenia – „papučou“.
Prikúpili desať „papúč“
Piešťanská mestská polícia sa nové právomoci rozhodla naplno využiť. „V pondelok ráno sme založili osem „papúč“ na Teplickej ulici a blízkom sídlisku, kde autá stáli na chodníkoch či na tráve. Vodiči sa rozčuľovali, no polícia je represívny orgán a musí dbať na dodržiavanie zákona. S problémom, že nie je kde parkovať sa občania musia obrátiť na svojich poslancov,“ hovorí Mihalik. Rovnako viac nasadených „papúč“ zaregistrovali cez týždeň obyvatelia sídliska Adam Trajan. Do istej miery je to aj vďaka tomu, že mestská polícia prikúpila desať nových blokovacích zariadení a celkovo tak disponuje s 30-timi „papučami“. „
Naši chlapci tiež dostali metre a aj v meste kontrolujú, či auto stojace na chodníku ponechalo dostatok priestoru pre chodcov. Často nám ľudia volajú a ak chlapci namerajú 151 cm, je všetko v poriadku,“ popisuje novú pracovnú výbavu svojich chlapcov náčelník polície. Zároveň však dodáva, že cieľom polície nie je zarobiť, ale spriechodniť mesto.
Poslanci tiež porušujú zákon
Zarobiť by policajti mohli aj pred mestskou knižnicou, kde počas zasadania mestského parlamentu samotní poslanci parkujú v rozpore so zákonom, čo nakoniec pripustil aj Marcel Mihalik.


Mestskí poslanci sa o problém s parkovaním na marcovom rokovaní živo zaujímali, trápi samozrejme aj ich, ako vodičov. Poslankyňa Jana Bartošová (SDKÚ-DS) vo svojej interpelácii navrhla umožniť parkovanie v areáli „Impaka“ až dovtedy, kým sa táto lokalita na sídlisku Adam Trajan nevyrieši.
Problém je však podľa Marcela Mihalika okrem nárastu počtu vozidiel aj v tom, že každý chce parkovať pred svojim domom. To platí aj pre Adam Trajan, kde vodiči prezieravo parkujú s vyhodenou rýchlosťou aby ich vodič auta, ktoré blokujú, mohol odtlačiť a odísť. „Na Trajane je situácia katastrofálna aj pokiaľ ide o parkovanie na chodníkoch a trávnikoch. Parkovisko pred Kauflandom je však každý večer poloprázdne a nevyužité, vidíme to na svojej kamere, ktorá priestor monitoruje“, hovorí Mihalik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava