V Lančári už majú fašiangového dekana

  • Nezaradené
  • 7. marca 2009, 11:22
  • Autor:Martina Brašková, Foto: František Vlkovič

LANČÁR – Tohtoročné fašiangové obdobie vyvrcholilo v kultúrnom dome v Lančári pochovávaním basy. Zorganizovala ho folklórna skupina Podhoranka Michala Krihu. O zábavu sa postarali aj hudobné skupiny Retro a Vavrinecká trojka.

Folkloristi z Podhoranky sa tentoraz inšpirovali známou televíznou šou Slovensko má talent. V ich programe sa napríklad predstavila malá Terchovčanka v podaní Michala Krihu, majsterky Lošákov a okolitých štátov v gymnastike (Marta Klčová, Anna Kunicová, Emília Kunicová a Eva Hrušková). Nechýbali ani paródie na Mihála Krihodásza a opernú divu Editu Gruberovú (Pavol Kunic).
Jednotlivé čísla boli vtipne popreplietané reklamou a vstupom mimoriadnych televíznych správ s aktuálnou problematikou o plynovej situácii. V závere si mladí z Podhoranky zatancovali kankán. S príchodom polnoci sa začal obrad pochovávania basy. Predchádzalo mu povýšeniu fašiangového fará-ra Aemilusa (Emil Jankovič) na dekana. Do tejto hodnosti ho povýšil mních (Ľudovít Ďuriš), ktorý zároveň rozšíril dekanovo teritórium z územia Lošákov a Šiškárov (v preklade Kočín, Lančár, Šterusy) aj o Plíckarov (Chtelnica), Vlkov (Dolný Lopašov), Kapustárov (Trebatice), Olejkárov (Ostrov, Orvište) a Mollenkárov (Krakovany).
Pri pochovávaní basy fašiangovým dekanom Aemilusom nechýbali v jeho smútočnom sprievode ďalšie potrebné osoby: kaplán, plačky, gejša z Japonska, šejk, čarodejnica a čertica šibalka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj