„Skákajúci“ cyklisti trénujú aj v zime

  • Nezaradené
  • 7. marca 2009, 10:39
  • Autor:A.Drahovská, foto: archív AC

Piešťanskí bikrosári v zime neoddychujú, ale ladia formu na letnú sezónu. Trajanská dráha, podľa trénera Andreja Cimbalíka jedna z najmodernejších na Slovensku, však na zimný tréning nie je vhodná, preto tí aktívnejší využívajú krytú halu v Šenkviciach.

Tu sa však za vstup platí, zatiaľ čo prírodné športovisko je zdarma. Čoskoro sa na ňom začnú prvé jarné úpravy, a ak to počasie dovolí, už v marci privíta prvých skokanov na bicykloch.

Radí sa s olympionikom


Andrej Cimbalík sa olympijskému športu bikros začal venovať pred tromi rokmi a prvýkrát si zajazdil dráhu až v tridsiatke. Ako pracovník mestského úradu hľadal miesto na vysadenie 70 stromov. Našiel ho v parčíku vedľa vznikajúcej bikrosovej dráhy na sídlisku Adam Trajan. „Nakoniec mi prischla aj starostlivosť ojej dokončenie," hovorí s úsmevom.
Radil sa s jazdcami, navštívil niekoľko profesionálnych dráh na Slovensku, v Čechách a z pár kopcov na hranie sa stalo miesto, kde sa dvakrát ročne konajú medzinárodné preteky. Na jar sa uskutoční už ich šiesty ročník. „Najviac mi ale pomohlo, keď som sám začal jazdiť a cítil, čo, kde treba upraviť." Skúsenosti získaval na sústredeniach s českými a slovenskými profesionálmi. Od minulého roka vedie krúžok pre 25 detí.
„Informácie zháňam najmä prostredníctvom nášho olympionika Milana Krebsa, ktorý tiež trénuje mládež." Minulý rok sa piešťanských nadšencov bicyklovania na dráhe ujali preventisti mestskej polície a pre krúžok bikrosu nakúpili kompletné ochranné vybavenie ako prilby, korytnačky – chrániče tela, kolien, rukavice. Jazdci teda potrebujú už iba vlastné bicykle. Môžu byť špeciálne bikrosové, ale jazdia aj na beemixkách či horských.

Jazdia oteckovia aj dievčatá


Bikros má pomerne jednoduché pravidlá, preteká naraz osem hráčov na špeciálnej dráhe dlhej 300 až 500 metrov a do cieľa treba dôjsť čo najrýchlejšie. Dochádza pri ňom však aj k stretom a kontaktom. „Okrem rýchlosti je dôležitá výbušná sila a jazdci sa musia vedieť presadiť," tvrdí tréner. Kto vedie, má výhodu, môže si vybrať stopu, zákrutu.
Zaujímavé na tomto športe je, že sa s ním dá začať naozaj v každom veku. „Najmenší jazdci majú okolo päť, šesť rokov," hovorí Andrej Cimbalík, „ale svetový pohár má i kategóriu 45 plus." Oteckovia, ktorí sa pri čakaní na svoje deti nudia, sa tak tiež môžu zapojiť. Najstarší slovenský jazdec, predseda BMX klubu, má dokonca až 62 rokov a aj mladým vraj často robí problém predbehnúť ho.
Podľa piešťanského trénera v bicyklovaní vynikajú i dievčatá. V krúžku ich má tri. „Dokážu držať krok s chlapcami. Jazdia s o rok mladšími jazdcami, ale vedia sa presadiť aj s rovesníkmi. Pravidlá sú natoľko voľné, že ak niekto jazdí o triedu lepšie, môže sa preradiť do vyššej kategórie," vysvetľuje. Najúspešnejším pretekárom z Piešťan je Filip Zeman, vicemajster Slovenska a na januárovom závode v Šenkviciach skončil štvrtý.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj