Kumšt nie je kritizovať, ale s láskou prijať

  • Nezaradené
  • 7. marca 2009, 10:48
  • Autor:Viera Dusíková

Traja skvelí českí Janovia – Tříska, Hrušinský a Kačer – poslednú februárovú sobotu večer podali v Dome umenia strhujúci výkon v divadelnej hre parížskej autorky Yasimy Rezy s názvom Kumšt.

Táto žena bravúrne odhaľuje poryvy mužskej duše. Napísala zdanlivo jednoduchý príbeh troch dlhoročných kamarátov, ktorí v túžbe po pravde dokážu udrieť na najbolestivejšom mieste.
Zámienkou sa im stane tristotisícové umelecké dielo – biele plátno s takmer nebadateľnými šikmými pruhmi. Kúpil si ho pre radosť dermatológ a zberateľ Boris (Jan Kačer). Najostrejšiu kritiku za kúpu zožne z úst neformálneho kamaráta Mareka v podaní Jana Třísku.
Ten o absurdite kúpy rozpráva tretiemu parťákovi Ivanovi alias Janovi Hrušinskému: „Ja som z toho, kamarát môj, mimo. Z Borisa sa stáva snob, stráca súdnosť i súdržnosť. To plátno je sračka a Boris stratil zmysel pre humor." Fakt, že tolerantnosť je v súčasnosti najhoršia vlastnosť, sa ukáže po tom, čo sa dobrák Ivan snaží zmieriť kamarátov tým, že sa raz prikloní na stranu jedného, a vzápätí dá za pravdu druhému.
Sám ale pritom trpí, pretože nevie, ako vyrieši vlastný problém s nechcenou ženbou. Situácia sa vyostruje po tom, čo Boris v snahe hájiť si svoju pravdu označí Markovu partnerku za drzú a necharakternú. Mlčal o tom celé roky len preto, aby najlepšieho priateľa neranil. Tak prečo teraz Marek chce ublížiť jemu? Pre obraz, na ktorý žiarli, pretože on Boris ho miluje a páči sa mu?
Mareka po tejto spŕške zachránia pred kolapsom iba pilulky. To už vyznáva svoju pravdu aj dobráčisko Ivan a označí Borisov obraz za sračku. Vtedy ho Boris požiada o nezmývateľnú fixku. Vloží ju do rúk Mareka a ten nakreslí na biele plátno detskú kresbu – lyžiara spúšťajúceho sa zo svahu. Kresbička je symbolom znovu nájdeného priateľstva.
Pri pohľade na zničené moderné umelecké dielo, ale aj Borisa, ktorý trpí, berie Marek zmizík a lyžiara vymaže a prizná, že ten obraz má zmyslel aj pointu: „… už je tu mráz a biele iskrenie zeme, človiečik úplne sám kĺže na lyžiach. Padá sneh, padá tak dlho, až úplne splynie s okolím. Môj priateľ Boris – a je to dávny priateľ, si kúpil obraz. Je to plátno a meria asi tak meter šesťdesiat na meter dvadsať. Zobrazuje človeka, ktorí preniká priestorom a naraz mizne…" Troch pánov hercov v Piešťanoch za ich výkony diváci ocenili standing ovations.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel