Roky s deviatkou na konci boli pre Annu zlomové

  • Nezaradené
  • 6. marca 2009, 22:14
  • Autor:V.Dusíková

Na oslavu deväťdesiatych narodenín Anny Vrchkej sa do jedálne Strednej odbornej školy v Rakoviciach zišla celá rodina. Prednosť pred župným plesom dal oslave najstaršej občianky Rakovíc i starosta Dušan Daloš.

Čestné miesto tu mal miestny kňaz a o náladu sa postarali Ratnovské spievanky.
Na stole nechýbala poschodová torta plná horiacich sviec. Sfúkla ich s veľkým nasadením – dlhočizným dychom. Prípitok na zdravie svojej svokry, vychýrenej kuchárky, predniesol Annin prostredný zať – Dušan Kubica.
„… tak ako život plynul, priniesol našej oslávenkyni veľa radostného, ale aj smutného. Zaujímavé je to, že zväčša radostné udalosti sa stali v rokoch s deviatku na konci.
V roku 1919 sa Anna narodila tu, v Rakoviciach rodičom Júlii a Cyrilovi Dubovským. Vyrastala s troma bratmi. Keď dovŕšila deviaty rok, umrel jej otec. Malá Anna ostala s mamou po celý život, dokonca aj po tom, ako sa v roku 1939 vydala za Antona Vrchkého. Narodili sa im štyri deti – Lýdia, Marián, Blaženka a Janka.
Dnes sú tu s nami všetky žijúce deti – tri dcéry so svojimi rodinami. Postupne do rodiny Vrchkých pribudli zaťovia Ján, Dušan, Jozef a v ďalších rokoch šesť vnučiek, vnuk, manželia vnučiek, tri pravnučky a traja pravnuci.
Vrátim sa však k rokom s deviatkou na konci. V roku 1949 sa narodila dcéra Blaženka, v roku 1969 mal jej milovaný, roky prenasledovaný brat Peter primície, v roku 1979 sa narodil jediný vnuk Dušan, v roku 1989 strávila pri príležitosti svojich 79. narodenín so svojím manželom týždeň v Prahe.
To bola za posledných dvadsať rokov najďalej i najdlhšie vzdialená zo svojej rodnej obce. Naša mama si želala, aby sme konečne mohli byť všetci v rodine slobodní v názoroch aj viere, až prišiel rok 1989. Ten sa zapísal do jej rodiny šťastnými udalosťami. Narodila sa najmladšia vnučka Zuzana a na konci roku vytúženej slobody sa Václav Havel stal jej deviatym prezidentom.
 A je tu rok 2009. Čo prinesie? Snáď tiež spokojnosť, lebo v rodine očakávame narodenie pravnúčaťa. Za deväťdesiatku sme mame poďakovali Pánu Bohu na svätej omši. Mimochodom – rakovický pán farár Jaroslav Hanzlík je deviatym kňazom farnosti, na ktorého si Anna Vrchká pamätá. Dovoľte mi teraz pripiť na jej zdravie a spokojnosť!"

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava