Ak vám z eurobankovky chýba, vymenia ju len v Národnej banke

  • Nezaradené
  • 6. marca 2009, 21:02
  • Autor:Viera Dusíková

Dajte si pozor na to, aké bankovky sa vám dostávajú do rúk v obchode či pri výbere hotovosti z bankomatu! Môže sa vám totiž stať, že v peňaženke nájdete eurobankovku, z ktorej bude kúsok chýbať. Žiadna piešťanská banka vám ju nevezme.

O náhradu budete musieť požiadať Národnú banku Slovenska v Bratislave alebo vycestovať do jej pobočiek v Trenčíne alebo v Nových Zámkoch. Jediná útecha je, že poškodenú bankovku môžete poslať na výmenu aj poštou.
 „Z päťdesiateurovky, ktorú som prevzala od zákazníka, mi chýbal rožtek. Aby som bola presná – po dĺžke chýbal asi milimeter a zo šírky centimeter. Mala som v ten deň plno roboty, ľudia stáli v rade, nevšimla som si to v tej rýchlosti," prezradila nám piešťanská pokladníčka Jana Rauová. Hoci sa snažila zameniť poškodenú bankovku v Piešťanoch, nepodarilo sa jej to.
 „Posielali ma do Národnej banky Slovenska. Vraj v jednej piešťanskej banke aj spočiatku brali poškodené eurobankovky, z ktorých niečo chýbalo, ale následne mali problém v Národnej banke, ktorá im väčšie množstvo poškodených bankoviek nechcela prijať. A tak mi ju nevzali ani tam. To si mám zobrať deň dovolenky, vycestovať do Bratislavy, minúť v hlavnom meste tridsať eur, aby som zachránila päťdesiat?" pýta sa J. Rauová.
Táto žena poslala sťažnosť týkajúcu sa vymieňania poškodených eurobankoviek aj ministerstvu financií. Ministerstvo postúpilo jej list Národnej banke Slovenska, kde jej okrem vysvetlenia, s akou právnou normou sa má oboznámiť, aby sa dozvedela princíp vymieňania eurobankoviek, napísali aj toto:
„I keď by sme na jednej strane mohli akceptovať vašu nespokojnosť, na druhej strane považujeme za nesprávne, že ste v obchode prevzali poškodenú eurobankovku.
K peniazom je potrebné pristupovať rovnako zodpovedne, ako pristupujeme k iným hodnotným veciam. Prevzali by ste v obchode aj poškodený tovar?"
Riaditeľka odboru riadenia hotovostného peňažného obehu Národnej banky Slovenska Ľubica Poláková verí, že v budúcnosti nebude mať dotyčná osoba podobné skúsenosti, a že bude s novou menou a službami bánk spokojná.
 „Ani ja nie som spokojná s eurobankovkami, trhajú sa ľahšie ako naše slovenské koruny. Navyše, slovenské bankovky brali banky aj prelepené. Nie som sama, čo je s kvalitou materiálu použitého na eurobankovky nespokojná. Skúste si doma natrhnúť najmenšiu bankovku, aby ste o veľa neprišli – roztrhnete ju ľahučko ako kancelársky papier," upozornila nás na slabú odolnosť bankoviek ďalšie piešťanská pokladníčka.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila