Detský domov v Kocuriciach chystá zmeny, skauti pomohli

  • Nezaradené
  • 1. marca 2009, 18:55
  • Autor:Michal Petruška

Na nedeľ u 1. marca pripravili piešťanskí skauti už druhý ročník benefičného koncertu, ktorého výťažok putuje do detského domovu rodinného typu v Kocuriciach. Manželia Václav a Janka Bazalovci sa v ňom už piaty rok starajú o dve vlastné a 12 zverených detí. S výchovou a starostlivosťou o ne im pomáhajú dochádzajúci vychovávatelia a práve to by chceli Bazalovci zmeniť.

„Výťažok z koncertu použijeme na plánovanú menšiu rekonštrukciu domu. Chceme vytvoriť dve bytové jednotky pre profesionálne rodiny, aby sme začali fungovať ako klasický rodinný detský domov bez vychovávateľov,“ hovorí Václav.
Do „Kraska“ som sa zašiel pozrieť ako niekdajší skaut a odchádzal som príjemne prekvapený. Úvod patril videoprezentácii spomínaného detského domova a po nej nasledovala ďalšia videoprezentácia o súčasnom skautingu – predstavenom ako moderné celosvetové hnutie mladých.
Keď sme už všetci vedeli, prečo a načo sme do vo švíkoch praskajúcej sály staručkého „Kraska“ prišli, začal sa kultúrny program. Odštartovali ho maličké včielky, teda budúce skautky.


Rovnako milá bola aj rozprávka o Snehulienke a siedmych tuleňoch či moderné tance kombinované s klasikou. To všetko som však na koncerte skautov viac menej čakal. Prekvapilo ma však divadelné predstavenie súboru Dispoši, v ktorom účinkujú samotné detí z Kocuríc. Tie pod vedením svojho „tatina“ Václava nacvičili sugestívny výstup sprevádzaný hudbou skupín Mňága a žďorp, Laibach, Massive Attack či Polemic.


Predstavenie sa volalo „Je to blázon, hoďte naňho sieť!“ Hoci zrejme nebolo celkom pre deti, malo myšlienku a bolo niečím, čo som na skautskom popoludní rozhodne nečakal. Ďalší dôvod, pre ktorý svojich synov zrejme zapíšem do skautingu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava