Jediné ložisko obsidiánu majú vinohradníci

  • Nezaradené
  • 28. februára 2009, 17:44
  • Autor:V.Dusíková

Viete, čo je obsidián? Ak nie, navštívte najnovšiu výstavu Balneologického múzea, ktorej názov znie – História a súčasnosť slovenského obsidiánu. Dozviete sa, že obsidián je čierny lesklý kameň, ktorý vyzerá veľmi dobre, ak ho vsadíte napríklad do strieborného náhrdelníka alebo prsteňa.

Jeho zrod sa viaže s mladšími treťohorami, keď v strednej Európe začali sopky zo svojich útrob chrliť lávu. A obsidián bol na svete. Jediné jeho ložisko na Slovensku sa nachádza na kopci medzi obcami Viničky a Malá Bara, je na ňom vinohrad. V okraji lávového prúdu, ktorý tam pradávno tiekol, sa vytvorili sklovité útvary tmavosivej až čiernej farby. Toto čierne vulkanické sklo má výnimočné vlastnosti, je brúsiteľné, leštiteľné, má vynikajúcu štiepivosť, a tak ho pravekí ľudia používali na výrobu rôznych nástrojov.
Vo Vile Dr. Lisku o obsidiáne zaujímavo rozprávala geologička Ľudmila Ilášová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre: „Chceme slovenský obsidián vyzdvihnúť, a tak vznikla súťaž s názvom Slovenský obsidiánový šperk. Aj tu, vo výstavných priestoroch, sú najkrajšie víťazné exponáty, ktoré iste pomôžu tomuto čiernemu sklíčku otvoriť cestu k zákazníkom. Strieborné aj zlaté šperky s obsidiánom sú zaujímavé a lákajú aj preto, že sa v nich odzrkadľuje kus slovenskej histórie."

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín