Vzniká krízový fond, či prispejeme ešte nie je isté

  • Nezaradené
  • 27. februára 2009, 14:35
  • Autor:Adriana Drahovská

Piešťany by sa mali v prvom polroku 2009 rozhodnúť, či prispejú do Centrálneho krízového fondu (CKF), ktorý zriadili zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TT SK) a regionálnych pobočiek Združenia miest a obcí.

Peniaze z fondu však nie sú určené na zmiernenie následkov svetovej hospodárskej krízy, ale na pomoc obciam, ktoré postihne napríklad povodeň, havária alebo iná živelná pohroma.
Do spoločného balíka vloží kraj za jedného občana sumu 0,66 eura (20 Sk), spolu približne 365-tis. eur (11 mil. Sk). Obce a mestá majú stanovený príspevok 0,5 eur (15 Sk) na hlavu. Piešťany by tak mali prispieť sumou asi 15-tis. eur (444 tis. Sk) do júna tohto roku.
„Vstup obcí do krízového fondu je dobrovoľný a rozhodovať o ňom budú obecné a mestské zastupiteľstvá," uvádza hovorca TTSK Ivan Krajčovič. Kým poslanci za mesto Trnava na svojom februárovom zasadnutí príspevok schválili, piešťanskí volení zástupcovia občanov o ňom ešte nerokovali.
Primátor Remo Cicutto hovorí, že materiály pripraví radnica do aprílového mestského zastupiteľstva. „Vytvorenie krízového fondu hodnotím ako dobrú vec, ale dnes, keď prežívame finančnú krízu a budeme sa zmietať na úrovni samospráv vo veľkých problémoch, to považujem za nešťastnú súhru náhod ," povedal po februárovom rokovaní piešťanského zastupiteľstva primátor R. Cicutto.
Podľa Ivana Krajčoviča obce, ktoré peniaze do fondu vložia, dostanú pri problémoch nenávratnú dotáciu na odstraňovanie škôd, ostatným môže fond poskytnúť iba bezúročnú pôžičku, ktorú musia vrátiť. Financie bude spravovať Trnavský samosprávny kraj.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel