Stĺp Najsvätejšej Trojice – horúci zemiak

  • Nezaradené
  • 27. februára 2009, 11:55
  • Autor:Viera Dusíková

V záujme záchrany pamätihodností je síce dobré schváliť právnu normu, no ak príde na platenie rekonštrukcií, nad starostlivosťou o pamätihodnosti si každý umýva ruky. Po príklad nemusíme chodiť ďaleko. Medzi pamätihodnosťami Piešťan sa ocitol aj Stĺp Najsvätejšej Trojice z roku 1883, uzatvárajúci obytnú časť Kanady. Postaviť ho dali z vďaky manželia František a Terézia Červení. Údajne ho venovali mestu Piešťany, no žiaden doklad o tomto akte nejestvuje. Dnes je stĺp zvetraný, písmo na ňom nečitateľné a potreboval by rekonštrukciu. Iniciatívy sa chopili občania. Upozornili na problém mesto, aj cirkev, pretože si mysleli, že niekto z nich ju opraví.

Problém – vlastník neznámy


„Verím, že tú nádhernú stavbu, ktorú si fotia aj cudzinci, niekto opraví," hovorí Božena Káčerová. „Nechceme stáť bokom, usporiadame zbierky v kostoloch, inštitúciách a aj na ulici, ak bude treba. Svätá Trojička si to zaslúži, aj nohy si pre ňu zoderiem. Verím, že spoločnými silami sa nám ju podarí opraviť." Mesto s cirkvou si však Trojičku pohadzujú ako horúci zemiak, tvrdia, že nie je ich, a preto je problém alebo s financiami, alebo so zdôvodnením, prečo ju opravovať.
Podľa vedúcej odboru správy MsÚ Evy Pobjeckej toto dielo nie je evidované v majetku mesta ani v majetku cirkvi a vlastníctvo je dôležité z hľadiska možnosti použitia verejných zdrojov v súlade so zákonom. Na februárovom mestskom zastupiteľstve, kde sa o trojičnom stĺpe hovorilo, preto primátor Piešťan Remo Cicutto navrhol, aby cirkev, keďže ide o sakrálnu stavbu, požiadala mesto o dotáciu na jej opravu. Spraviť by tak mal podľa neho dekan ako najvyšší predstaviteľ cirkvi v meste. „Pýtať si od mesta dotáciu? To je ako škrabať sa ľavou rukou za pravým uchom. Prečo mesto neposkytne peniaze na opravu priamo, veď stavba je aj na mestskom pozemku," argumentuje dekan farnosti Jozef Bohunický.

Cirkev Trojičku opraví na svojom pozemku


„Trojičku som chcel dať opraviť, pretože je naozaj veľmi pekná. Upozornil som na ňu aj odborníkov z Pamiatkového úradu. O jej existencii doposiaľnevedeli," hovorí piešťanský dekan. Aby mal vo veci jasno, dal na náklady cirkvi vypracovať geometrický plán, ktorý ukázal, že stavba stojí na hranici troch pozemkov. Jeden z nich vlastní Odeva Bratislava, druhý mesto Piešťany a vlastník tretej parcely je neznámy. „Nemám problém opraviť Trojičku, mám však problém vstúpiť na cudzí pozemok. Čo ak sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť? Ľudia sú všelijakí, budem si vyrábať problémy, keď nemusím?" vysvetľuje dekan Bohunický. „Podľa mňa by mesto malo iniciovať stretnutie so spoločnosťou Odeva Bratislava a dohodnúť sa o prevode vlastníctva pozemkov na cirkev. Ak by totiž cirkev patričné metre štvorcové vlastnila, bez problémov by pristúpila k rekonštrukcii kanadskej pamätihodnosti."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel