Pamätihodnosti budú postupne opravovať

  • Nezaradené
  • 27. februára 2009, 12:23
  • Autor:A.Drahovská

Mestské zastupiteľstvo na svojom februárovom zasadnutí schválilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pamätihodnostiach. Jeho prílohu tvorí zoznam 79 vybraných významných miest, objektov, názvov, symbolov či pamätných udalostí v Piešťanoch.

Na zozname sa tak ocitli napríklad Kúpeľná kaplnka, Pomník oslobodenia, ale aj obtokové rameno Váhu či symbol Barlolamača. Mesto bude na základe prijatej normy viesť evidenciu pamätihodností, vytvárať podmienky na ich ochranu, sledovať ich stav či usmerňovať vlastníkov pri narábaní s nimi.
Poslanci v diskusii hovorili aj o praktickom využití zoznamu. Poslankyňa Katarína Cibulková (SDKÚ-DS) sa opýtala, aké povinnosti vyplývajú vlastníkom pamätihodností a aké sankcie môže použiť mesto pri ich nedodržaní.
Predkladateľka materiálu, vedúca referátu územnej správy mesta Jana Vítková, jej odpovedala, že majitelia majú povinnosti vyplývajúce zo stavebného zákona, teda „ochraňovať a užívať pamätihodnosť v súlade s jej pamiatkovou hodnotou, zacho-vávať dobrý technický, prevádzkový a estetický stav…"
Primátor mesta Remo Cicutto ju doplnil slovami, že „prijatý zoznam má viac ako vecný skôr morálny význam." Viceprimátor Timotej Miština považuje za dôležitú možnosť jeho použitia v cestovnom ruchu, kde môžu z neho čerpať tvorcovia informačných textov či príručiek.
Eliška Gocká (nezávislá) upozornila na to, že niektoré z náhrobných pomníkov v zozname, ako napríklad hrobka lekára Kolomana Fodora, sú v zlom stave a nemá ich kto opraviť, pretože nepatria mestu.
Na návrh svojho kolegu Jozefa Jambora (KDH) v závere diskusie poslanci prijali uznesenie, aby mesto vypracovalo zhodnotenie stavu jednotlivých pamätihodností a určilo poradie, v akom bude postupne opravovať tie, ktoré má v majetku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf