Stará „Elektrárňa“ bude vzdelávať deti

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 13:06
  • Autor:A. Drahovská

Prerod areálu starej elektrárne na Staničnej ulici na vzdelávacie centrum pre deti a mládež typu „hands on science“ (veda rukolapne) pripravuje spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE).

Na rekonštrukciu objektu vyhlásili ešte v septembri minulého roka architektonickú súťaž „Elektrárňa Piešťany", do ktorej sa zapojilo 24 študentov Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Víťazov ocenili vo štvrtok 5. februára na vernisáži výstavy súťažných prác v priestoroch galérie design factory v Bratislave. Výstava by mala poputovať v marci aj do Piešťan.
Nápad vytvoriť z historickej technickej pamiatky kultúrno-vzdelávací stánok podľa hovorcu ZSE Jána Orlovského vznikol asi pred štyrmi rokmi. „Naším zámerom bolo, aby sa táto pamiatka priemyselnej architektúry zachránila a zároveň sprístupnila verejnosti." V elektrárni by sa mali nielen deti, ale aj vzdelávania chtivá verejnosť interaktívnym spôsobom dozvedieť, ako funguje kolobeh energií v prírode, možnosti ich efektívneho využitia a ďalšie dostupné vedecké informácie.




„Plánujeme tu vytvoriť akýsi inkubátor nových prístupov, nápadov a vyučovacích metód pre prírodné vedy," hovorí J. Orlovský. Rekonštrukciu plánujú financovať ZSE z viacerých zdrojov, okrem vlastných prostriedkov sa pokúsia získať aj peniaze z fondov EÚ. „Predpokladaný termín otvorenia prvej časti sme stanovili na jar až leto 2010," dodáva hovorca.

Projekt na záchranu starej elektrárne odštartovalo vyhlásenie spomenutej súťaže ideového návrhu a úpravy vonkajšieho okolia. Podľa informácií Ley Hurbanovej z design factory odborná porota ako najkomplexnejšie riešenie vyhodnotila návrh autorskej dvojice Michal Ganobjak a Vladimír Hain, ktorí získali aj odmenu tisíc eur, druhé miesto a 700 eur si odniesla Mária Flórová a na treťom s cenou 350 eur skončil kolektív autorov Tomáš Hubinský, Filip Krump a Ján Legény.               

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava