Rybárom i nerybárom: Vodná nádrž Sĺňava

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 13:43
  • Autor:Martin Urminský

Z rybárskeho hľadiska je zložité povedať, či je atraktívnejšia pravá, alebo ľavá strana priehrady Sĺňava. Na pravej strane sa nachádzajú štyri atraktívne miesta. Prvé je zátoka Lodenica, kde kedysi ústil potok Dubová do Váhu.

Táto zátoka bola nedávno vybagrovaná. Rybárov tu môžete stretnúť najmä na jar. Lovia najmä bielu rybu a kapríkov, ale niektorí dávajú prednosť ostriežom. Ďalšou, ale oveľa menšou zátokou, je zátoka pri Klube vodných lyžiarov a vodných športov. Je príliš malá na rybolov, ale veľmi dobre chránená, a preto slúži najmä ako prístav pre člny. Na jeseň sa tu zhromažďuje rybí poter spolu s beličkami. To sem láka, samozrejme, dravcov, hlavne šťuky a ostriežov. Dobré lovisko je pri ústí a v jeho okolí. V lete tu môžete stretnúť kaprárov i sumčiarov.
Tretím zaujímavým miestom je takzvaná Kubánova važina (Výsadba). Je to umelo vytvorené plytké jazierko plné pálok, vodomilných rastlín a stromov slúžiace na hniezdenie vtákov. Je to rezervácia, preto je lov rýb v nej zakázaný. Počas vypustenia Sĺňavy nastala výnimočná udalosť.
Jazierko bolo pravdepodobne po prvýkrát v jeho histórii vylovené. Rybári boli veľmi zvedaví, čo tento zarastený a neprístupný kútik skrýva. Osádku tvorilo, okrem rybieho drobizgu, zopár veľkých kaprov, menších šťúk a sumec dlhý približne 1,30 cm. Väčšina rýb bola opatrne vrátená do jazera.
V okolí Kubánovej važiny vídať kaprárske bivaky. Kedysi sa tejto časti jazera hovorilo „kaprovisko". Kapry ako litofilné ryby sa sem totiž chodili trieť do porastov vodných tráv. Na Váhu existuje ešte minimálne jedno „kaprovisko", ale o tom neskôr.
V súčasnosti sa tu buduje umelá kamenná hrádza, ktorá má odrážať vodný tok smerom na Ratnovskú stranu a trošku obnoviť samočistiacu funkciu jazera. Pre rybárov to bude dva-tri roky atraktívne miesto. Tvrdý podklad a skaly budú lákať ostriežov i mieňov.
Štvrtým historicky výborným miestom na lov rýb je zimný prístav. Nachádza sa za plotom v objekte vodného diela, preto je lov v ňom zakázaný. Pamätám si obrovské 20-kilové vodné prasiatka „kapry", ktoré som tam vídal v lete na mojich potulkách okolo vody. Z rozprávania starých rybárov viem, že za jednu zimu tam vedeli uloviť aj 300 pekných zubáčov. Lodenica i zimný prístav sú prirodzené zimoviská rýb.
Ak by sme sa vybrali k hati po ľavej strane, našli by sme vhodné miesta oveľa skôr. Prvým loviskom by bol „gezón" alebo oblúk, ktorý môžete vidieť z Krajinského mosta. Každý slnečný víkend tam uvidíte nejakých tichých nadšencov.
Druhým dobrým miestom je cesta pre cyklistov i chodcov smerom ku kúpalisku Sĺňava. Môžete tu vidieť lovcov bielej ryby, ale aj kapríkov. Večer môžete počuť zatĺkanie kovových stojanov sumčiarov a vyvážanie ich nástrah na malých člnkoch. Medzi rybármi sa toto miesto volá „pod vežou".
Tretím vhodným miestom je koniec spodnej cesty. Je tam vytvorená štrková platňa, preto sa tomuto miestu hovorí „štrky". Kedysi sa medzi rybármi volalo „pod Montou" a neskôr „pod Mobilierom". Rybárska terminológia sa neustále prispôsobuje a vyvíja. Tu najskôr stretnete prívlačiarov a kaprárov. Potom nasleduje pás pobrežných krovín, v ktorom sa najmä v lete ukrývajú lovci sumcov i kaprov.
Pár dní tu strávil aj úspešný český rybár Jakub Wágner, ktorého môžete vidieť aj na medzinárodných televíznych kanáloch. Tento pás krovín sa tiahne aj po celej Ratnovskej kose, na konci ktorej nájdete jedinú a najstaršiu piešťanskú nudapláž.
Mnohí rybári často lovili na tomto mieste a vôbec im nevadilo, že nič nechytili. Pri nízkej hladine jazera pokračuje štrková lavica až do polovičky vzdialenosti k Vtáčiemu ostrovu. Pri normálnej hladine sa sem odváži zabrodiť len zopár odvážlivcov. A tých, čo to urobia aj v noci, môžeme zrátať na prstoch jednej ruky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj