Poslanci odmietli žiadosť OBI

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 10:50
  • Autor:Michal Petruška

Zástupcovia nemeckej spoločnosti OBI nepresvedčili piešťanských poslancov, aby sa začali zaoberať návrhom na zmenu územného plánu, ktorá mala umožniť výstavbu predajne na poli za nadjazdom oproti Tescu.

O tom, že bod programu obsahujúci žiadosť spoločnosti OBI bude jedným z najviac diskutovaných na prvom riadnom zasadnutí piešťanského mestského zastupiteľstva v roku 2009, dalo tušiť už vystúpenie Jozefa Benka. Dlhoročný poslanec za Demokratickú stranu pred začatím rokovania využil možnosť a ako občan Piešťan emotívne apeloval na poslancov, aby nepredávali „pôdu živiteľku".
Rovnako sa na tento bod programu pripravila aj poslankyňa Jana Bartošová (SDKÚ-DS), ktorá v powerpointovej prezentácii zástupcom spoločnosti OBI a kolegom poslancom predstavila alternatívne voľné plochy, kde by predajňa so stavebným materiálom a potrebami pre remeselníkov mohla vzniknúť. Najviac sa jej pre tento účel pozdávala lokalita oproti letisku, no hovorila aj o Tvorbe, mlynoch, ON Semiconductore, Avente či ploche oproti Kauflandu.
Zámer za 20 miliónov
Architekt Peter Zibrín, ktorý pre spoločnosť OBI riešil priestor vhodný pre predajňu, na jej vystúpenie reagoval slovami, že parcely, o ktorých hovorila, sú asi tretinové či polovičné v porovnaní s tým, čo investor potrebuje. V lokalite „Remíza", medzi železničnou traťou vedúcou do Vrbového a autobazárom, má spoločnosť podľa Zibrínových slov kúpených už 4,7 ha pôdy a ďalšieho pol hektára plánuje dokúpiť.
Zástupca spoločnosti OBI Rupert Gunthner doplnil informáciu o plánovanom objeme investície – malo ísť o 20 miliónov eur (600 mil. Sk) a vytvorenie 200 pracovných miest. Zaujímavosťou bola informácia, že OBI sa pre Piešťany rozhodlo aj preto, že manželka zakladateľa spoločnosti pochádza z Piešťan.
Zo začatím procesu, ktorý by viedol k zmene územného plánu a predefinovaniu ornej pôdy na plochy občianskej vybavenosti, však poslanci mali problém. Podľa poslankyne Ivety Babičovej (SDKÚ-DS) nie je normálne, „keď si investor vyhliadne miesto, kde chce stavať a potom chce meniť územný plán, z ktorého sa následne stáva trhací kalendár".
Rovnako je podľa Babičovej nepredstaviteľné, aby rozhodla o inej stavbe, ktorá má v lokalite stáť, kým by nevidela plán južného obchvatu. Rovnako proti boli aj poslanci za stranu Smer-SD. Podľa Martina Vala (Smer-SD) by mal investor pokračovať vo svojich zámeroch v mestách, ktoré nemajú kúpeľný charakter.
„Za" boli deviati poslanci
Pochybnosti väčšiny poslancov o výhodách prípadnej zmeny územného plánu sa nepodarilo rozptýliť ani predsedovi mestskej komisie pre rozvoj mesta poslancovi Františkovi Kopcovi (nezávislý), Jozefovi Beňačkovi (nezávislý), Timotejovi Mištinovi (KDH) či Mariánovi Urbánekovi (nezávislý). Následné hlasovanie mestského zastupiteľstva tak návrh spoločnosti OBI zamietlo. Podporilo ho iba deväť poslancov, proti boli šiesti poslanci a siedmi sa hlasovania zdržali.
Zástupcovia spoločnosti OBI sa napriek neúspechu svojho zámeru nevzdávajú a o zmenu územného plánu sa budú usilovať naďalej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland