Mikuš ponúka areál SOUV svätej Alžbete

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 12:34
  • Autor:A. Drahovská

O tom, že o areál SOU vodohospodárskeho na Komenského ulici prejavili záujem obe vysoké školy, ktoré majú v Piešťanoch vysunuté pracovisko, sme písali v minulom čísle našich novín. Dnes prinášame informáciu o plánoch rektora Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety z Bratislavy, profesora Vladimíra Krčméryho.

Rektor potvrdil, že v Piešťanoch hľadajú nové priestory, pretože počet študentov školy stúpa a v súčasnosti sú veľmi vyťažení. Zatiaľ sídlia v Národnom ústave reumatických chorôb na Nábreží Ivana Krasku. Študuje tu okolo päťsto externých a sto denných študentov v odbore Sociálna práca, ktorí končia titulom bakalár.
„V Bratislave môžu pokračovať aj v magisterskom stupni," hovorí prof. Krčméry, „ak budú mať študenti záujem, od septembra by sme štúdium zaviedli v Piešťanoch." Kupovať nehnuteľnosti neplánujú, lebo počty prihlášok vraj bývajú kolísavé. „Teraz je vysoký záujem a o rok môže byť nulový," uvádza rektor. O budove SOU začali uvažovať v súvislosti návrhom spolupráce zriadiť v Piešťanoch Balneologický inštitút od predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša.
Oslovil ich listom v januári 2009. Išlo by podľa neho „o vytvorenie fakulty unikátneho zamerania, ktorá by vychovávala odborníkov potrebných v celej republike" a študenti Strednej školy obchodu a služieb v Piešťanoch, kde sa pripravuje odbor zameraný na balneológiu, by potom mohli pokračovať v štúdiu na vysokej škole priamo v meste.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce v Bratislave má okrem Katedry sociálnej práce zriadené ďalšie tri, ošetrovateľstva, fyzioterapie, teoretických disciplín a laboratórnych vyšetrovacích metód. Štúdium fyzioterapie zatiaľ ponúkajú v českej Příbrami a nemeckom meste Weisenfels. V Bratislave vraj pre nedostatok prihlásených tento odbor už dva roky neotvorili.
Rektor tvrdí, že sa nebránia aj spolupráci s UCM v Trnave, pod hlavičkou ktorej v našom meste už Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie funguje. „Nie je podstatné, pod akou vysokou školou sa takýto program bude študovať, ak verejnosť prejaví záujem," tvrdí prof. V. Krčméry. „Bez problémov sa podelíme aj o priestory," dopĺňa.

Obe školy teda zrejme majú do budúcna podobné zámery – vzdelávanie v odbore fyzioterapia a balneológia na vysokoškolskom inštitúte. Uživia sa tu
oba, keď v Bratislave nenašli dostatok záujemcov? Budú si konkurovať, spolupracovať alebo jeden z nich zanikne?
Zástupcovia škôl tvrdia, že sú ochotní o budovy sa podeliť, kúpiť ich veľmi nechcú a radšej by si priestory prenajali. Zároveň sa VÚC podľa hovorcu potrebuje zbaviť nepotrebného majetku a určite vyhlási štvrté kolo predaja areálu.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav