Chýba v meste ďalšia materská škola?

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 11:47
  • Autor:Adriana Drahovská

Budúci týždeň čaká materské školy zápis nováčikov. Niektorí rodičia sa obávajú, že sa ich deti do škôlky v Piešťanoch nedostanú. Záujemcov je vraj viac ako voľných miest. Po revolúcii sa na území mesta zrušilo deväť materských škôl. Tie zostávajúce sa zlúčili do štyroch právnych subjektov. Sú obavy, že sa deti do nich nepomestia, na mieste? Opýtali sme sa v škôlkach, aj zástupcov mesta.

Materská škola na Ulici 8. mája môže prijať do svojich zariadení spolu 35 detí, z toho jedno do triedy na E. F. Scherera. Podľa riaditeľky Dariny Vrtíkovej zaznamenali zo strany rodičov veľký záujem, zatiaľ však čakajú na zápis. „Nový školský zákon znížil od septembra počty detí v triedach a to nám urobí o šesť miest menej ako v minulosti," hovorí.
Žiadosť môžu podať všetci záujemcovia, vyberať ale budú podľa kritérií. Na rozhodnutie majú mesiac. Podmienkou je vek tri roky a trvalý pobyt v Piešťanoch. Prednosť dostanú predškoláci, deti s odloženou školskou dochádzkou a ratolesti matiek, ktoré sú zamestnané.
Výhodou tiež je, keď im súrodenec už do ich škôlky chodí. „Máme aj čakateľky, ktorých deti sme minulý rok neprijali. Nemôžem im však zaručiť miesto, ak nesplnia niektorú z požiadaviek," vysvetľuje D. Vrtíková, „podľa môjho názoru by sa Piešťanom ešte jedna materská škola zišla."
Počkajú na zápis
Aj podľa riaditeľky MŠ na Ružovej ulici Evy Macánkovej dopyt rodičov prevyšuje ich možnosti. Zatiaľ majú voľných len osem miest, z toho štyri sú v budove na Ulici A. Dubčeka. Problém vidí v tom, že pribúda detí s odloženou školskou dochádzkou, ktoré k nim chodia o rok dlhšie.
V materskej škole na Staničnej, ku ktorej patria aj triedy v Zavretom kúte riaditeľka Jaroslava Tarabová situáciu zatiaľ nehodnotí ako príliš kritickú: „Rodičia majú možnosť si škôlku vybrať a niekedy sa zapíšu pre istotu aj na viacerých miestach." Koľko budú mať voľných miest ešte nechcela konkretizovať. „Počkáme na zápis a uvidíme tiež, koľko detí predškolského veku nám zostane." Rodičia budúcich školákov im svoje rozhodnutie môžu oznámiť až v apríli.
Rozhodne september
Vedúca referátu školstva Mestského úradu v Piešťanoch Jolana Podobová nám povedala, že už po minulé roky sa zdalo, že miest nebude dostatok, nakoniec však uspokojili všetkých, ktorí splnili kritériá. Nový zákon síce znížil počet detí v triede, ale v prípade núdze majú povolené školskými inšpektormi pridať dve miesta navyše.
„Ak je rodič s rozhodnutím riaditeľa nespokojný, môže podať odvolanie ku nám," hovorí. Vlani podobné prípady mali, boli to však deti z okolia alebo sa prisťahovali do Piešťan až po zápise. Rodičia sa podľa nej často rozhodujú o odložení prvej triedy až cez prázdniny, preto stav v materských školách môžu zhodnotiť až začiatkom nového školského roka. „Ak sa ukáže, že miest je naozaj málo, budeme situáciu riešiť," dodáva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava