Blog Jaroslava Poturnaja: Blížia sa voľby

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 10:53
  • Autor:Jaroslav Poturnaj

Spomenul som si na jednu poviedku, ktorú som napísal k tejto téme takmer pred 20-timi rokmi. Volala sa „Zelená čiapka nádeje“. Bola raz jedna „nežná revolúcia“. Padla síce vtedy jedna totalita, ale nie je všetko zlato čo sa bliští.

Na námestiach sa spievali piesne o láske medzi ľuďmi. Toto obdobie sa mi páčilo a veril som tomu, že to bude tak ako sa hlása na námestiach, rozhlase i televízii. Čoskoro som začal zisťovať, že reči sa hovoria a chlieb sa je.
Vzniklo neuveriteľné množstvo strán a mali byť nové voľby. Každá strana sľubovala zlepšenie postavenia človeka, posilnenie pozícii rodiny – skrátka, že všetko pôjde k lepšiemu.
Nevedel som, akú stranu mám voliť a komu veriť. Kto bude lepší pre mňa? Nakoniec do politiky som sa nikdy neangažoval a v podstate ani nikdy nemienim. Na vyjadrenie tohto faktu mi poslúžila práve čiapka, ktorú mi daroval kamarát Drahoš. Bola to zelená šiltovka. Na predu čiapky bola ležatá osmička a nad ňou kráľovská korunka. Bolo to biele na zelenom. Myslím, že to bol znak japonskej firmy JVS.
Táto čiapka sa vynímala na mojej vysokej postave ako päsť na oko. Pôsobila trochu čudne a výstredne. Niektorí ma považovali za debilka, ale to mi nevadilo. O to väčšie potešenie mi robí ich omyl vyvrátiť. Hral som malé divadielko. Spočívalo v tom: kto sa pozrel na mňa ako na debila – ja som hodil pohľad akoby bol on debil. Kto sa na mňa usmial – na toho som sa aj ja usmial. Nahodil som neutrálny ksicht a každý si mohol vybrať aký pohľad po mne hodí. Ja som im len robil zrkadlový obraz ich očí v mojích očiach.
Ten kto sa bližšie zaujímal o moju čiapku dostal odpoveď: "Blížia sa voľby, strán je tu ako maku. Žiadnej neverím. Trochu sa mi pozdávajú avantgarné strany – Strana pivárov a Strana nezávislej erotickej iniciatívy. No len preto, že sa mi zdajú byť najnormálnejšie – aspoň sa neorientujú politicky. Preto som založil vlastnú "stranu", ktorú symbolizuje moja čiapka. Je zelená – to je farba nádeje. Ležatá osmička značí, že je to strana neobmedzených možností a kráľovská korunka – kto ide so mnou bude kráľ!".
Prišli voľby a predstavitelia niektorých zvolených strán začali dostávať sklerózu. Zabudli, že aj niečo sľubovali. Je mi ľúto, že nezvíťazila tá moja "strana". Chyba bola, že politicky som sa neangažoval alebo to bolo dobre? Dnes už je to ťažko posúdiť.
P. S.: Dnes viem, že voliť pôjdem a čas ukáže, či moja voľba bude správna. Aspoň sa o to pokúsim.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard